Ministrův bratr je světově uznávaným arabistou a v Libanonu nějaký čas i studoval, výhodou bylo i jeho muslimské vyznání, píše web. Pověřovací dokument podepsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"Petr Pelikán má mou plnou důvěru a závazky, které mým jménem přijme, dodržím," píše se podle webu na konci pověření, které v lednu podepsal ministr Pelikán. Ministr ani jeho bratr se k informacím nevyjádřili.

Před Pelikánovým starším bratrem se o propuštění Čechů snažila česká diplomacie a tajné služby včetně Vojenského zpravodajství, které mělo mezi unesenými svého agenta. Vyjednávání ale nešlo hladce a v době, kdy do případu vstoupil arabista Pelikán, byly navíc tajné služby mezi sebou rozhádané a spolupráce vázla, uvádí web.

Alí Fajád
Fajád je na svobodě, propustili ho z vazby v Bejrútu

Když Petr Pelikán nakonec výměnu vyjednal, sám se nabídl, že se do Libanonu vrátí na dobu, než vězni v obou zemích budou propuštěni. Bylo to gesto dobré vůle, řekl webu jeden ze zdrojů.

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, mezi nimi byli příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík, advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a dvojice novinářů jindřichohradecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Zadržení byli propuštěni v únoru 2016.

Že by Petr Pelikán sehrál v případu roli "pojistky" ale popřel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Mohu říci to, že tam nějaká role pro něho existovala, ale rozhodně bych nepoužíval výrazy jako nějaká pojistka nebo klíčová role. To určitě ne," řekl dnes Zaorálek televizi Prima.

V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn Libanonec Alí Fajád. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pětice unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Spojené státy požádaly o jeho vydání kvůli podezření, že je napojený na teroristickou organizaci.

Martin Kupka.
Bendl ostrouhal. Soud přepočítal hlasy a ve sněmovně jej střídá Kupka