Za tři roky by měly svět zaplavit unifikované nabíječky na mobily. V únoru se na tom dohodli zástupci asociace GSMA a 17 předních výrobců telefonů a mobilních operátorů. Budou muset lidé své staré mobily, do kterých nebude nový systém pasovat, vyhodit? Podle největšího tuzemského operátora pravděpodobně ne.

Česko patří k mobilním velmocím. Počet mobilních telefonů totiž výrazně převyšuje počty obyvatel a je téměř bez diskuze, že téměř každý uvítal zprávu o jednotných nabíječkách, které se mají stát standardem během roku 2012. Byť výrobce a operátory vedla k vzájemné dohodě především snaha o úsporu energií, nové nabíjecí zařízení by mělo spotřebovávat o padesát procent energie méně, neoddiskutovatelnou výhodou bude uživatelský komfort.

„Koupíte si jen jednu nabíječku a budete moci měnit značky a typy telefonů, jak se vám zlíbí. Kromě toho se dá předpokládat, že pokud se budou telefony prodávat bez nabíjecího zařízení, pravděpodobně se jejich prodejní cena sníží,“ uvedl expert na informační a mobilní technologie František Rada.

Systém Micro-USB

Podle předchozích zpráv by nové nabíječky měly pracovat na systému univerzálního Micro-USB, kterým mají být po roce 2012 vybaveny všechny telefony. „Přesné standardy zatím ještě dohodnuty nejsou. Dá se předpokládat, že pokud se na nich dohodneme, dohodneme se i na jakémsi jízdním řádu, jak budeme celou technologii uvádět na trh,“ uvedl mluvčí společnosti LG Jakub Švestka. Podle něho budou muset být nové technologii přizpůsobeny i celé telefony, přičemž se dá očekávat, že ekologickým a unifikovaným nabíječkám budou nejdříve přizpůsobeny prémiové modely.

Staré telefony, které této technologii vyhovovat nebudou, ale zřejmě neskončí v koši. Říká to alespoň Martin Žabka, mluvčí největšího tuzemského operátora společnosti Telefónika O2. „Nové „nabíječky“ budou primárně v jednom standardu napříč všemi dodavateli a zpětná kompatibilita bude případně zajištěna adaptérem,“ uvedl.

Společnost Nokia také slibuje, že vyhazovat se nebudou muset ani stávající nabíječky. Jejich budoucí telefony půjde dobíjet i s nimi. „Kromě této společné dobíječky budou přístroje Nokia umět používat samozřejmě také již existující dobíječky Nokia. Tak se zajistí, že lidé, kteří již dobíječky vlastní z dřívějších modelů, nebudou muset kupovat dobíječky nové, a maximálně se tak podpoří cíl snížit spotřebu surovin při výrobě a tedy dopad na životní prostředí,“ informovala Deník společnost Nokia.