Jak vidíte výsledky voleb?
I když se jmenuji Daniel, necítím se býti prorokem, ale myslím, že výsledky budou docela dobré. KDU-ČSL měla velmi dobré kandidáty, tak si myslím, že se umístí, ale jsem na to zvědavý.

Podívejme se na senátní volby. Co pro vás znamená úspěšné?
Co největší počet mandátů, co největší počet zajímavých lidí na místech, kde jich je potřeba. Jak v komunále, tak v Senátu.

Odhadnete, kolik vašich kandidátů v senátních volbách uspěje?
Nechci teď nějaká čísla sypat z rukávu. Uvidíme za chvilku. Měli jsme velmi dobré kandidáty, takže si myslím, že je našlápnuto dobře. Doufejme, že to tak také bude.

Jak důležité je pro vás jako pro koalici udržet si Senát?
Samozřejmě, že Senát jako horní komora parlamentu je nesmírně důležitý. Rozhodují se tam zákony. Je to společenství lidí, kteří jsou zralými osobnostmi a může velmi ovlivňovat českou politiku. Takže je důležité, aby tam byla co největší komunita schopných, morálních a samostatných lidí, kteří budou tuto zemi kultivovat. Jsem přesvědčený, že naši kandidáti takoví jsou.

V předsednictvu KDU-ČSL se prý uzavírají různé sázky. Jaký je váš tip?
Zásadně se nesázím.

Volební účast by nyní měla být nižší než v minulých komunálních volbách. Co na to říkáte? Není to určitou prohrou politiků?
Na jednu stranu to ukazuje, že lidé necítí nějaké akutní problémy. Můžeme to hodnotit tak, že je politika nezajímá, ale můžeme to hodnotit i tak, že se nemají tak špatně a říkají si, že to asi není úplně potřeba. To je trend, který je i v západní Evropě. Pokud se tedy budeme snažit vidět sklenici poloplnou, a ne poloprázdnou, tak snad docela dobré.