Uvádí to výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za loňský rok, kterou se bude ve středu zabývat vláda.

Klesl i dovoz zbraní. Zatímco v roce 2010 se do Česka dovezl vojenský materiál a zbraně podle aktuálního kurzu za 9,6 miliardy korun, loni už se dovoz snížil na asi 6,1 miliardy korun.

Ministerstvo průmyslu loni udělilo 1092 licencí na vývoz vojenského materiálu. Na druhé straně však čtyři vývozní licence odňalo, a to ze zahraničně politických důvodů. Česká republika tak reagovala na vývoj událostí v teritoriu Blízkého východu a Severní Afriky ještě dříve, než došlo k rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o uvalení zbrojního embarga na Kaddáfího režim, uvádí materiál určený pro vládu.

Z ČR se loni vyvezlo například 26.408 pistolí. Kromě USA zamířily například do Mexika, Thajska a Nikaraguy. Do Bulharska a USA se vyvezlo 83 těžkých kulometů, na Ukrajinu 48 věžových kompletů k samohybným houfnicím Gvozdik ráže 122 milimetrů. Pancéřovky a granátomety RPG se vyvezly například do Afghánistánu, do stejné země se vyvezly i lehké kulomety.

Téměř 4000 lehkých kulometů se naopak dovezlo. Dalších 18 těžkých kulometů se dovezlo z Rumunska.

Vyvážely a dovážely se však i zbraně upravené pro sběratelské účely. Sběratelé si tak loni z Česka odvezli tank T-72 s kanónem ráže 125 milimetrů i jeden letoun MiG-21. Tuzemští sběratelé naopak dovezli mimo jiné tank M4-Sherman a několik vojenských letadel.