Václav Havel je mezi českými prezidenty vnímaný jako bezkonkurenční obhájce lidských práv a humanity, Václav Klaus zase jako největší sportsman a fanoušek byznysu. Do jaké míry se to projevilo, když udělovali a propůjčovali státní vyznamenání?

Regionální Deník detailně zanalyzoval více než sedm stovek metálů rozdaných za minulých dvacet let u příležitosti 28. října.

A dopracoval se k překvapivým zjištěním.

Například: ocenění za lidská práva, humanitu a rozvoj demokracie skutečně nejvíce uděloval Václav Havel – v odůvodnění se tato slova objevují u zhruba 23 procent vyznamenaných.

Zdatně mu ale sekunduje Václav Klaus s 22 procenty oceněných, již se zasloužili o demokracii a lidská práva.

Fanda sportu Zeman

Aktivního tenistu a lyžaře Klause zase překvapivě v podílu udělených medailí za sportovní zásluhy překonal Miloš Zeman, který z pohybových aktivit holduje pádlování na nafukovacím člunu na rybníku a kondičním projížďkám po Vysočině na (elektro)kole.

Podíl sportovních vyznamenání za Zemanova vládnutí překročil sedm procent (ocenil například běžkyni Jarmilu Kratochvílovou či fotbalistu Pavla Nedvěda).

Zatímco Klaus jich nedal ani šest procent (i když nezapomněl například na nejslavnějšího sportovce posledních let Jaromíra Jágra).

Umění, cesta k metálu

Největší šanci získat od prezidentů medaili u příležitosti založení Československa měli v minulých dvou dekádách umělci. Uspěli dokonce lépe než hrdinové a bojovníci za svobodu.

„Dochází k inflaci udělování vyznamenání," všiml si už před dvěma lety politolog Lukáš Jelínek. Situace se podle něj začala podobat časům socialismu.

„Kdo neměl aspoň titul zasloužilého umělce, jako by ani nebyl. Sítě se rozhazují příliš široko mezi celebritami i sportovci," podotkl.

Letos si pro medaili zřejmě dojde třeba muzikálový zpěvák Daniel Hůlka, který to sám oznámil v rádiu Frekvence 1. Zařadí se tak po bok dalšího známého podporovatele prezidenta Zemana, Františka „Ringo" Čecha, který má doma vyznamenání od loňska.

Analýza Deníku nicméně ukazuje, že nynější prezident oceněními pro herce či zpěváky v porovnání s předchůdci šetří.

Největší podíl – více než čtvrtinu ze všech ocenění – dával za kulturu Klaus. Naproti tomu u Zemana dostávají umělci zhruba každé šesté vyznamenání.

Hrdinové došli

Nejvíce medailí rozdával po vzniku samostatné České republiky první prezident Havel. Ročně ocenil v průměru 53 osobností. Klaus jich dával o tři desítky méně, Zeman je zatím u příležitosti 28. října na 32 oceněných ročně.

Vysoká čísla z raných devadesátých let lze vysvětlit vysokou „zásobou" osobností, které byly perzekvovány za komunismu.

Vyznamenání dostávali také zapomenutí hrdinové z druhé světové války.

To, že medaile za hrdinství poslední dva prezidenti udělují spoře, pramení z faktu, že válka skončila už před více než 70 lety.

Ve větším počtu tak naposledy ocenil za hrdinství Miloš Zeman vojáky před dvěma lety – bohužel většinu in memoriam, zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka na misi v Afghánistánu.

Zapomenuté ženy

Postupně naopak přibývá oceněných ve dvou opomíjených „kategoriích".

První jsou ženy: zatímco za Havla byla mezi vyznamenanými dáma každá sedmá, za Klause šestá, za Zemana je to každá pátá.

A také si pro metály začínají chodit byznysmeni a podnikatelé.

Dramatik Václav Havel neudělil za „zásluhy o stát v oblasti hospodářské" jedinou medaili, profesor ekonomie Václav Klaus jich za deset let rozdal šest a inženýr ekonomie Miloš Zeman jich stihl během tří ceremoniálů udělit už jedenáct.

Zdroj: Deník Data / David Valenta