Naopak opoziční komunisté se obávají snah o privatizaci nemocnic. ODS neprosadila zamítnutí ani vrácení normy vládě k přepracování. Návrh zákona o univerzitních nemocnicích nyní projedná zdravotnický a školský výbor.

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Mladí lékaři nechtějí sloužit přesčas

Univerzitní nemocnice by měly být právnickou osobou, kterou bude možné ustavit, zrušit nebo sloučit pouze zákonem. Zařízení by měla uzavřenou smlouvu o spolupráci s vysokou školou, jejíž studenti se v nich budou vzdělávat. V čele univerzitních nemocnic sice bude stát ředitel, za zády ale bude nově mít správní radu. Nemocnice budou hospodařit s majetkem, který na ni stát převede, a výnosy bude moci použít pouze na úhradu nákladů spojených s jejich činností.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) označil za přínos mimo jiné to, že se zruší mechanismus podle něho bezbřehého oddlužování nemocnic, které stálo už mnoho miliard korun. Předlohu označil za první krok, jak naložit s organizacemi, které jsou nyní přímo řízeny ministerstvem. Přichází ale podle něho pozdě.

"Zákon musí dostat jinou podobu, než jakou má v této chvíli," soudí naopak Bohuslav Svoboda (ODS). Směr musí být podle něho takový, aby vysoká škola měla zásadní možnost mluvit do řízení nemocnic a vzdělávání lékařů nebylo dáno pouhou smlouvou.

Čínská medicína. Ilustrační foto
Terapeut čínské medicíny jako povolání? Lékaři s uzákoněním nesouhlasí

Za největší odstátnění majetku za poslední dvě desetiletí označila předlohu Soňa Marková (KSČM). Kritizovala také to, že univerzitní nemocnice nebudou mít automaticky nárok na smlouvu se zdravotními pojišťovnami a nebudou se moci spoléhat na pomoc státu, ač jsou některé z nich zadlužené.

"Nic není vzdálenějšího pravdě," nesouhlasil Ludvík s obavami z možné privatizace nemocnic. Předloha podle něho zajistí zachování páteřní sítě nemocnic, zařízení nikdo prodávat nebude.

Sněmovní výbory budou mít na projednání předlohy dva měsíce, Ludvík zkrácení lhůty nepožadoval. Není proto úplně jisté, zda bude do konce volebního období schválena. Podle Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) bude diskuse složitá a těžko předjímat výsledek.

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).
Ministr Ludvík bude u Ústavního soudu hájit zákaz kouření v restauracích