Pryč jsou doby, kdy Zařízení pro zajištění cizinců v Jezové, jen pár kilometrů od Bělé, praskalo ve švech.

Při maximálním využití kapacity v srpnu 2015 se uvnitř areálu, který byl tehdy rozdělený plotem a od silnice navíc dvojitým, tísnila téměř pětistovka migrantů ze Sýrie, Afghánistánu či Pákistánu. Na bezpečnost tu dohlíželo dvě stě policistů z celé republiky.

Dnes je situace naprosto jiná. Budovy takřka dva roky po vypuknutí uprchlické krize zejí prázdnotou a v okolí je klid.

Čtěte také: Výměna svodidel mění dálnici v parkoviště

Nicméně jak sdělila Kateřina Tomanová ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra, bez cizinců úplně nejsou. „Letos prošlo zařízením zatím dvacet osob. V minulém roce to bylo 235 cizinců s tím, že zhruba čtyřicítku z nich tvořily děti," vypočítala Kateřina Tomanová.

Upozornila také, že i prostředí uvnitř areálu se dost změnilo. Ještě nedávno se cizinci z oken kvůli mřížím nemohli vyklonit. Ministerstvo vnitra ale tuto bariéru dalo odstranit, stejně jako řadu plotů v režimové části areálu. Pobývají zde hlavně samotné ženy, případně rodiny s dětmi, a ploty by prý mohly negativně působit na jejich vývoj.

Město si finančně polepšilo

Přestože obyvatelé Bělé byli skeptičtí vůči migrantům, kteří před dvěma lety považovali Českou republiku za tranzit, město si finančně polepšilo. Na uprchlíky totiž pobírá dotace.

Jak ale uvedl místostarosta Bělé pod Bezdězem Lukáš Voleman, nejde o závratné částky. „V loňském roce jsme od ministerstva vnitra dostali jednorázovou dotaci milion korun, kterou jsme použili na rekonstrukci Purkyňovy ulice," vysvětlil Lukáš Voleman.

O dotaci může radnice žádat díky tomu, že se na jejím katastrálním území nachází zařízení pro uprchlíky, a peníze mají být v podstatě náplastí za možný negativní dopad.

Město může tyhle peníze investovat pouze do opravy chodníků nebo silnic, pokud s nimi počítá v rozpočtu. A to byl právě případ Bělé.

Dotace je vyplácena čtvrtletně a radnice dostává za jednu osobu deset korun na den. „Jelikož v Jezové poslední dobou není moc uprchlíků, máme šanci získat jen menší částku. I tak jsme za ni ale rádi a počítáme s ní na opravu chodníků," řekl místostarosta.

Čtěte také: Rádio Kiss Delta už brzy skončí, zůstane jen Kiss

Pracovní příležitosti

Podle něj si obyvatelé Bělé na zařízení v Jezové zvykli, a řada z nich už ho nevnímá tak negativně. „Pro některé se tam otevřela i možnost nových pracovních příležitostí. Výhodou je, že je to jen kousek za městem," konstatoval Voleman.

I nadále platí, že v Jezové jsou ubytovaní cizinci, kteří na území České republiky pobývají nelegálně a nemají v úmyslu podat žádost o mezinárodní ochranu.

„Důvodů, proč se cizinci ocitli na našem území nelegálně, je několik. Letos se jedná především o Ukrajince, což je rozdíl oproti migrační krizi, kdy to byli zejména občané Blízkého východu," zhodnotila Kateřina Tomanová.

A protože je zařízení určeno výhradně rodinám s dětmi, platí zde mírnější podmínky. Přesto hlídky policistů z vnější strany areálu nezmizely. „Na bezpečnost uvnitř zařízení dohlíží několik speciálně proškolených zaměstnanců bezpečnostní agentury," popsala dále Tomanová.

Podoba areálu se změnila nejen z hlediska bezpečnosti. Ministerstvo vnitra tu investovalo zhruba sedm milionů. Vymalovalo pokoje, pořídilo nové vybavení, zřídilo dětské koutky, hřiště i internetové místnosti.

Čtěte také: Firmy marně shánějí dělníky, elektrikáře a instalatéry