Dvořák si odpykává trest za majetkovou trestnou činnost, kam patří například krádeže. Soud ho poslal do zařízení s nejnižší ostrahou. V případě dopadení si ale pobyt za mřížemi nejspíš prodlouží: čeká ho proces kvůli maření úředního rozhodnutí.

Podle policistů není uprchlý vězeň nebezpečný a nemá zbraň. Současně požádali veřejnost o pomoc při pátrání. „Informace vedoucí k dopadení hledaného muže přijmeme na bezplatné telefonní lince 158 nebo na jakékoliv policejní služebně," sdělila za policisty na Břeclavsku jejich mluvčí Kamila Haraštová.

Podobné případy se v okresním městě, kde v současné době fungují dvě věznice – v centru a Poštorné – už v minulosti staly. Přesto jsou ojedinělé. Ve většině těch předchozích se vězni spíše zdrželi při vycházkách nebo v zaměstnání a vrátili se později. Naposledy se to stalo loni v březnu, kdy si jeden z mužů prodloužil svobodu před návratem z pracoviště. Případ Dvořák má však označení „na útěku".

V pohotovosti jsou pátrači v Břeclavi či třeba v Pelhřimově, odkud pochází a kde má rodinu. Kvůli blízkosti hranic jsou policisté v kontaktu také s kolegy v Rakousku. Dvořák je velmi štíhlé postavy. Tetování má na obou ramenech, zádech a levém předloktí. Při odchodu měl na sobě modré rifle, barevné tričko a modrou mikinu.

Do pátrání se v ulicích města zapojili také strážníci, kteří mají vězňovu fotku a popis. „Spolupracujeme s policií. Do jaké míry ale nebudeme komentovat," poznamenal zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Ve městě funguje rozsáhlá síť kamerového systému. Zda zachytil hledaného muže, zůstávalo včera bez oficiální odpovědi. Věznice v Poštorné funguje od loňského roku, kdy doplnila dlouhodobé zařízení v centru.