Neštěstí se stalo 31. července večer. Vasylenko tehdy v pravotočivé zatáčce nezvládla přítelovo BMW 320 a přejela do protisměru, kde se čelně střetla s Peugeotem 406, v němž jeli manželé ve věku 42 a 43 let se svou dvouletou dceruškou.

Oba na místě zahynuli, dítě bylo těžce zraněné.

Po nehodě se spekulovalo o tom, že ve skutečnosti řídil její přítel, který měl jako řidič už několik malérů, a ona jen vzala vinu na sebe. Podle policie se ale nic takového neprokázalo a Vasylenko i u soudu zopakovala, že řídila ona. „Jela jsem rychlostí tak 80, 90 km/h. Dostala jsem smyk, náraz si nepamatuji. Vyběhli jsme ven a pomáhali lidem z druhého auta,“ řekla soudu mladá Ukrajinka. Svědek nehody doplnil, že její přítel vyndal z peugeotu převráceného na střechu zkrvavenou holčičku a oba poté společně vytáhli ženu v bezvědomí, které dávali masáž srdce až do příjezdu hasičů. Muže z auta dostat nedokázali, byl zaklíněný.

Při nehodě u Velkého Boru zemřeli dva lidé.
FOTO: Při dopravní nehodě u Velkého Boru zemřeli dva lidé

Podle soudního znalce z oboru dopravy jela Ukrajinka na mokré vozovce rychlostí okolo 109 km/h a udělala jezdeckou chybu. Řidič druhého vozu, ač měl v krvi malé množství alkoholu, pohotově zareagoval, ale střetu už neměl šanci zabránit.
„Je mi to moc líto. Od té doby tam často jezdím a dávám tam svíčky a květiny,“ řekla soudu Ukrajinka, která je od nehody v péči psychiatra a celé líčení probrečela. Veškeré své úspory, 106 tisíc korun, poslala čtyřem pozůstalým dětem. Těm navíc pojišťovna na základě dohody obou stran vyplatila další odškodné, podle informací Deníku jde o částku v řádech milionů korun.

Soud Vasylenko potrestal třicetiměsíčním trestem, který ji podmíněně odložil na zkušební dobu tří let. Tři roky také nesmí řídit motorová vozidla. „Soud shledal řadu polehčujících okolností, mimo jiné účinnou lítost či bezúhonnost. Uložení nepodmíněného trestu by přes fatální následky bylo příliš přísné,“ vysvětlil předseda soudního senátu Jan Kasal. Verdikt je pravomocný.

Ilustrační foto
Sirotkům, kterým zemřeli rodiče při nehodě, pomůže obec