Zřejmě tak bude letos překonán rok 2010, kdy se objevilo 180 nových případů HIV, což je zatím nejvíc v historii.

Letošek s velkou pravděpodobností nenaváže na loňský rok, kdy se po mnoha letech počet nových pacientů s virem HIV snížil. „Již nyní se ukazuje, že rok 2012 bude nejhorším rokem v historii testování na HIV infekci u nás. Čekají nás ‚nejsilnější' poprázdninové měsíce a potom prosinec, kdy na testování přichází větší množství lidí," řekl ředitel Domu světla pro pacienty s nemocí selhání imunity Miroslav Hlavatý.

Od počátku testování v roce 1985 odhalili experti infekci HIV u 1820 Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Je mezi nimi 1495 mužů a 325 žen. Nejvíce HIV pozitivních je v Praze, středních Čechách a v Jihomoravském kraji. Celkem 356 lidí chorobou selhání imunity onemocnělo, letos v srpnu přibyly tři nové případy. Jeden člověk na AIDS v srpnu zemřel, celkem si tak nemoc vyžádala v ČR už 182 obětí.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit.