Jirounek si podle obžaloby opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Směnka má svůj původ v roce 2002, kdy prý peníze Vařekovi půjčil muž, který žil jako bezdomovec v Praze. Směnka pak prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který je druhým obžalovaným v této kauze.

Krajský soud v minulosti oba muže zprostil obžaloby. Odvolací soud toto rozhodnutí zrušil, nařídil doplnění důkazů, a tak se soud kauzou zabývá podruhé. Podle státní zástupkyně všechny doplněné důkazy ukázaly na pravdivost obžaloby. „Obhajobu obžalovaných považuji za čistě účelovou," řekla Hrubá. Stejný trest jako pro Jirounka navrhla i pro Nováka.

Zfalšované dokumenty

Jirounkův advokát Eduard Bruna žalobkyni zkritizoval za to, že případ posuzuje podle nejpřísnější právní kvalifikace. Podle něj jí nejde použít, protože se odvíjí od počtu zfalšovaných dokumentů a nikoliv od částky, která je na nich vyčíslená. „Nevím o tom, že by můj klient měl padělatelskou dílnu," podotkl Bruna. Návrh na zproštění obžaloby zdůvodnil tím, že pro odsouzení nejsou důkazy.

Jirounek v závěrečné řeči uvedl, že o falešné směnce nevěděl. Když zjistil, že je falešná, tak jí odmítl vymáhat v civilním řízení, jak tvrdí obžaloba. „Veškeré důkazy jen potvrzují původní verzi, že jsme o falešné směnce nevěděli. Domnívám se, že jsem se žádného trestného činu nedopustil," zdůraznil Jirounek. Zproštění obžaloby navrhla i advokátka Nováka.

Obžaloba měla původně i druhou část, podle které si Jirounek v letech 2009 a 2010 půjčil od Vařeky přes 96 milionů korun. Při půjčování peněz ale podle spisu věděl, že dluh nevrátí do slíbené lhůty a peníze utratil pro vlastní potřebu. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf petrochemické firmy byl v této části pravomocně zproštěn obžaloby.

Vyvádění peněz z Oleo Chemical

Jirounek figuruje i v dalších případech. Jeden z nich se týká údajného vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, kde figuruje s obchodním partnerem Michalem Urbánkem, lobbistou Ivo Rittigem a dalšími. Kauzu nyní rozplétá pražský městský soud. Jirounek při výpovědi obžalobu označil za absurdní a odmítl tvrzení, že by vlastní firmu tuneloval.

Další kauza se týká údajného úvěrového podvodu, za který jej soud nepravomocně poslal na pět let do vězení. Odvolací soud však tento verdikt v neveřejném jednání zrušil a justice bude muset případ znovu projednat.

Jirounek už dříve i toto obvinění odmítl. Za příčinu některých kauz považuje obchodní spory, které vede s majiteli firmy Ravak. Společnost je významným výrobcem van a sprchových koutů.