„V měsíci červenci byla diagnostikována infekce u 15 mužů a jedné ženy. Z toho bylo 13 mužů majících sex s muži. U jednoho muže se hledá zdroj infekce. V tomto měsíci nebyly zaznamenány žádné případy onemocnění AIDS a jedna osoba na toto onemocnění zemřela," oznámil expert na problematiku AIDS Miroslav Hlavatý, bývalý dlouholetý ředitel pražského Domu světla pro pacienty s touto nevyléčitelnou infekcí.

Dům světla vybudovala Česká společnost AIDS pomoc, která už 25 let pomáhá pacientům zvládat obtíže života s vážnou nemocí a podílí se i na osvětě mezi zdravou populací. Zástupce ředitele Domu světla Július Szabó ČTK sdělil, že ve čtvrtek oslaví čtvrtstoletí činnosti. Organizace představí škálu svých služeb, například ambulantní část Domu světla, novou sanitku pro mobilní testování či programy prevence.

Převažují muži

Ze statistik národní referenční laboratoře vyplývá, že v červenci bylo v Praze potvrzeno osm nových případů, v kraji Jihočeském dva a po jednom v krajích Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Vysočina, Moravskoslezském a Jihomoravském. Mezi nakaženými převažovali jako i v předchozích měsících a letech muži.

Hlavatý poznamenal, že končí doba dovolených a je otázkou, co prázdninové měsíce s ohledem na infekci HIV přinesou. Dovolená v exotických krajích dává často zapomenout na prevenci, riziko nákazy tak roste. Počty nákaz budou známé při uzávěrkách výsledků testování na podzim. Lidé by podle Hlavatého měli mít na paměti, že virus se přenáší nechráněným pohlavním stykem, heterosexuálním, homosexuálním, vaginálním či análním.

„Pokud jste měli nechráněný pohlavní styk, dbejte na ochranu vašich dalších sexuálních partnerů a vyvarujte se s nimi sexu bez kondomu, zabraňte dalšímu šíření HIV. Při selhání ve vztahu nezapomeňte, že můžete infikovat další partnery, a do doby nutné pro spolehlivý výsledek testu na HIV používejte kondom, nebo se sexu vyvarujte úplně," upozornil.