Věkové omezení je podle předkladatelů z řad poslanců KSČM, ČSSD a hnutí ANO diskriminační, novela situaci podle nich narovnává.

"Povinnost platit výživné neplatí jen do zletilosti dítěte," řekl za předkladatele Zdeněk Ondráček (KSČM). Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Ilustrační foto
Otec dluží na alimentech na syna kolem sta tisíc korun

Výhrady vyjádřil jen Jiří Dienstbier (ČSSD), podle kterého může exekuce řidičského průkazu způsobit problém lidem, kteří peníze na úhradu alimentů nemají a musí dojíždět automobilem do práce. "Institut je z tohoto hlediska značně problematický," soudí.

Pro předlohu hlasovalo 58 senátorů, proti nebyl žádný. Ostatních 12 přítomných členů horní komory se hlasování zdrželo.

Alimenty.
Přiznané alimenty nedostávají desetitisíce dětí. Nejvíc neplatičů je na Ústecku

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit, a o omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy. Stanovil se taky postup exekuce tak, že prodej nemovitosti má být až na posledním místě. Vyhláškou se snížily advokátní odměny při vymáhání menších opakujících se pohledávek.

Přijít o možnost usednou za volant Rusi děsí víc než dluhy.
Ruských neplatičů alimentů ubylo. Nesmějí do ciziny nebo za volant, tak platí