VYBERTE SI REGION

Zabijačky: česká tradice, která zaniká

Svitavy – V posledních letech se rapidně snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Klasická vesnická zabijačka totiž v dnešní době vyjde na několik tisíc korun.

30.1.2010 18
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: Alžběta Jungrová

Řezníci na vesnicích mívali plné ruce práce. To ale dnes už není pravda. „Dříve jsem dělával klidně třicet až čtyřicet klasických zabijaček v roce. A to nás bylo v obci několik. Všichni jsme se bez problému uživili,“ vzpomíná řezník z Pohledů Josef Zapletal. Za řeznickou prací v posledních letech jezdí mimo okres.

Potřeba jsou tisíce

V minulosti se vyplatilo chovat doma vepříka. Kdo pracoval v družstvu, nosil domů obiloviny a jiné produkty. Dostával je zdarma nebo je levně nakoupil. Chov prasete tak byla levná a výhodná záležitost. Dnes se nevyplatí vepřové hody pořádat. Samotný živý vepřík stojí zpravidla pět až šest tisíc korun. Samozřejmě to závisí na hmotnosti. K tomu musíme připočítat asi tisíc korun pro řezníka a dalších tisíc korun na nákup krup, koření a dalších surovin. To není zrovna málo.

Tlačenku si koupí

Kdo si chce udělat zásobu masa a na celého vepře nemá peníze nebo prostory, může si koupit půlku prasete. Ta stojí asi dva a půl tisíce korun a zpracování masa není tolik náročné. Mnoho lidí upřednostňuje právě tuto variantu. „Tolik masa bychom neměli doma, kam uložit. Nemáme ani prostory, kde by se dala zabijačka uspořádat. Vnitřnosti a kůže bychom stejně nevyužili. Do mrazáku se nám vejde pouze maso,“ sdělil Karel Černý z Moravské Chrastové.

Někomu se celá půlka prasete zdá moc masa. „Půlku bychom s manželem nespotřebovali. Zabijačky jsme pořádali dříve a je s tím hodně práce. Navíc moc nejíme zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice a tlačenka. Když na ně dostaneme chuť, koupíme si je v řeznictví,“ říká Dana Jozová z Březové nad Svitavou. Obecně lze říct, že tato dříve velmi rozšířená a klasická vesnická tradice začíná v současnosti upadat. Dnes si každý raději sáhne do regálu v supermarketu pro balíček s masem.

Autor: Zuzana Vaňková

30.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 18
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies