VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky: česká tradice, která zaniká

Svitavy – V posledních letech se rapidně snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Klasická vesnická zabijačka totiž v dnešní době vyjde na několik tisíc korun.

30.1.2010 18
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: Alžběta Jungrová

Řezníci na vesnicích mívali plné ruce práce. To ale dnes už není pravda. „Dříve jsem dělával klidně třicet až čtyřicet klasických zabijaček v roce. A to nás bylo v obci několik. Všichni jsme se bez problému uživili,“ vzpomíná řezník z Pohledů Josef Zapletal. Za řeznickou prací v posledních letech jezdí mimo okres.

Potřeba jsou tisíce

V minulosti se vyplatilo chovat doma vepříka. Kdo pracoval v družstvu, nosil domů obiloviny a jiné produkty. Dostával je zdarma nebo je levně nakoupil. Chov prasete tak byla levná a výhodná záležitost. Dnes se nevyplatí vepřové hody pořádat. Samotný živý vepřík stojí zpravidla pět až šest tisíc korun. Samozřejmě to závisí na hmotnosti. K tomu musíme připočítat asi tisíc korun pro řezníka a dalších tisíc korun na nákup krup, koření a dalších surovin. To není zrovna málo.

Tlačenku si koupí

Kdo si chce udělat zásobu masa a na celého vepře nemá peníze nebo prostory, může si koupit půlku prasete. Ta stojí asi dva a půl tisíce korun a zpracování masa není tolik náročné. Mnoho lidí upřednostňuje právě tuto variantu. „Tolik masa bychom neměli doma, kam uložit. Nemáme ani prostory, kde by se dala zabijačka uspořádat. Vnitřnosti a kůže bychom stejně nevyužili. Do mrazáku se nám vejde pouze maso,“ sdělil Karel Černý z Moravské Chrastové.

Někomu se celá půlka prasete zdá moc masa. „Půlku bychom s manželem nespotřebovali. Zabijačky jsme pořádali dříve a je s tím hodně práce. Navíc moc nejíme zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice a tlačenka. Když na ně dostaneme chuť, koupíme si je v řeznictví,“ říká Dana Jozová z Březové nad Svitavou. Obecně lze říct, že tato dříve velmi rozšířená a klasická vesnická tradice začíná v současnosti upadat. Dnes si každý raději sáhne do regálu v supermarketu pro balíček s masem.

Autor: Zuzana Vaňková

30.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 18
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ekonom Pavel Kohout
1

Komentář Pavla Kohouta: Jak je tomu s eurem

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies