Česko si na vakcíny Pandemrix proti prasečí chřipce musí ještě počkat. Slibovaný začátek očkování se tak v pondělí nesplnil. V Česku se očkovalo pouze vněkolika nemocnicích. Očkovací látky se zatím v průběhu pondělka teprve rozvážely.

„Máme 6 tisíc praktických lékařů, 133 vakcinačních center. Říkali jsme, že se začne s rozvozem 23. listopadu a že tento týden se začne očkovat. Ne všude je dokončen rozvoz vakcinačních látek,“ vysvětlil hlavní hygienik Michael Vít.
Do České republiky dorazilo zatím 95 tisíc dávek: 54 190 dávek z toho půjde všeobecným praktickým lékařům a 40 810 dávek na vakcinační centra.

Dobrá zpráva přišla pro rodiče. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal nařízení o možnosti očkování dětí starších 10 let. Dětem by podle něho mělo stačit pouze jedno balení léku Pandemrix. „Rozšiřuje se možnost jednodávkového podání vakcíny z původní skupiny 18 až 60 let na lidi od deseti až do neomezeně let, takže očkováni mohou být vedle dětí i senioři, kteří mají řadu chronických onemocnění,“ uvedl ředitel SÚKL Martin Beneš.

Nebude to stačit

Vakcíny mezi prvními dostal Moravskoslezský kraj, Jihomoravský nebo Jihočeský kraj. Až pozdě odpoledne se dostaly látky do dalších krajů. Místa, která očkovací ampulky dostala, však upozorňují na jejich nedostatek. Tvrdí to například jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Jestliže si ministerstvo myslí, že vakcín je dostatek, tak bych rád upozornil, že v jižních Čechách nežije pět nebo šest tisíc obyvatel, pro které přišly vakcíny, ale žije tady 630 tisíc lidí. A z toho vyplývá, že to je zanedbatelné procento lidí, kteří budou mít tu šanci, aby byli lidmi první kategorie a mohli být očkováni,“ komentuje situaci Jiří Zimola. Martin Beneš se ale domnívá, že vakcín je dostatek. „Musíme si počkat na vývoj situace,“ zdůvodňuje.

Čekejte v pořadí

V místech, kam vakcína dorazila, si lékaři postupně začínají zvát pacienty podle prioritního seznamů zdravotních pojišťoven. Přednostně očkováni by měli být chronicky nemocní pacienti a lidé zařazení do takzvaného pandemického plánu ministerstva zdravotnictví. Ten obsahuje jména devíti profesí, které budou upřednostněny před ostatními. Mezi nimi se nacházejí povolání, jako jsou policisté, hasiči, zdravotníci, plynaři, energetici. Pořád nezodpověděnou otázkou je způsob, jakým si mají lékaři chronicky nemocné pacienty zvát na očkování.

Zpráva o zahájení očkování se nelíbí stínovému ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Podle něj je na očkováni již pozdě. „Očkovat v tuto dobu je velké riziko. Ministerstvo zdravotnictví zaspalo dva měsíce,“ myslí si Rath. Hlavní hygienik ale tvrzení stínového ministra Ratha odmítá.

Čtěte také: Pandemickým vakcínám nevěříme, tvrdí lékaři