Zatímco v létě vyrážejí lidé na nádrž za projížďkami na výletních parnících ke hradu Veveří, za koupáním nebo procházkami po plážích, v zimě je rájem bruslařů a běžkařů. Oblíbené jsou procházky po ledu, chataři si přes zamrzlou plochu zase krátí cestu.

Každou zimu se stanou průměrně dva případy, kdy se pod někým probořil led. Už dlouhá léta nikdo nezemřel, přesto se několikrát záchranáři zapotili s vyprošťováním tonoucích.

Městská policie proto led neustále monitoruje a hlásí, nakolik je pevný. Nyní má průměrně 22 centimetrů, a je tedy bezpečný.

Do ukázek zapojili záchranáři člun, s jehož pomocí se dostali k figurantovi ve vodě, jehož vytáhli a ošetřili. Důležitější byla ale následující část, kdy radili, jak mají lidé v těchto případech postupovat. Kromě přivolání záchranářů musejí při vyprošťování tonoucího rozložit váhu na ledě. Je nejlepší si na něj lehnout, popřípadě si lehnout na desku či žebřík. Je dobré použít lana, popřípadě provazy nebo spojené řemeny, aby se zachránce sám neprobořil, dodala Pražáková.

Původně měl být dnes do akce zapojen i vrtulník. Tato část programu ale musela být pro nepřízeň počasí zrušena.