Jádro kampaně Číst Havla tvoří ukázky z Havlova díla, které načetli mladí herci, youtubeři a bloggeři. Pohádkové, vtipné, dojemné i vážné videospoty se na webových stránkách budou objevovat postupně, od září do prosince vždy dva za měsíc. Agenturu ČTK o tom dnes informovala Barbora Grečnerová z Knihovny Václava Havla.

Budova "Václav Havel" ve Štrasburku
Sídlo nazvané Václav Havel dnes slavnostně otevře europarlament

V září si tak čtenáři mohou přečíst spolu se zpěvákem a hudebníkem Thomem Artwayem Továrnu Dobra a s hercem Lukášem Jůzou Dopis Gustávu Husákovi. V říjnu bude na programu satirický text Prase v podání youtubera KOVYho a Dopisy Olze v podání bloggerky Do Thu Trang.

Následovat budou ukázky z her Audience a Vyrozumění, eseje Moc bezmocných a životopisného rozhovoru Dálkový výslech v podání Anny Fialové, Evy Josefíkové, Anny Kameníkové, Jana Hájka, Václava Neužila a Janka Rubeše.

Václav Havel zemřel 18. prosince v 75 letech
Zemřel bývalý český prezident Václav Havel

Každá ukázka je opatřena metodickým materiálem a pracovním listem, díky kterým je učitelé mohou využít ve výuce literatury, dějepisu i společenských věd. Zážitky z četby pak školy budou moci sdílet na Facebooku s hashtagem #cisthavla.

Nejaktivnější školy čeká odměna v podobě Knihovničky Václava Havla obsahující všechny publikace z produkce Knihovny VH.

Kampaň vyvrcholí 18. prosince 2017, tedy v den výročí Havlova úmrtí, kdy budou školy vyzvány, aby si přečetly se svými žáky a studenty nějaký text Václava Havla.

Andrej Babiš
Babiš na další nahrávce hovoří o Havlovi a "špionce" Kleslové