Na úterý jsou naplánovány didaktický test a písemná práce z českého jazyka a literatury. Od středy 6. května do pondělka 11. května se postupně píšou testy a slohové práce z cizích jazyků. V závěrečný den se koná nepovinná zkouška Matematika+, která je obtížnější variantou testu z matematiky.

Právě matematika bývá největším úskalím maturit, loni na jaře ho nezvládla bezmála čtvrtina těch, který si ho zvolili. Možná i kvůli tomu se podíl středoškoláků, jež si zvolili matematiku jako druhý předmět, letos snížil. Matematiku si vybralo 30 procent žáků posledních ročníků středních škol, které čeká řádný termín maturit. V minulém školním roce to bylo o šest procentních bodů více.

Výsledky didaktických testů budou zpřístupněny ředitelům škol v pátek 15. května, žákům je musejí sdělit nejpozději následující pracovní den, tedy v pondělí 18. května. Od tohoto dne až do 10. června se mohou na jednotlivých školách konat ústní zkoušky, jejichž termíny vypisuje ředitel. Výsledky písemných prací se žáci dozvědí postupně do 29. května, vždy se tak stane před začátkem ústních maturit v dané třídě.