ODS je v Evropském parlamentu členem euroskeptické frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), která se po květnových volbách stala se 68 členy třetím nejsilnějším uskupením v europarlamentu. Více poslanců mají momentálně pouze vítězní evropští lidovci a druzí socialisté.

"My se obáváme, že všechno v Evropském parlamentu směřuje k vytvoření velké koalice mezi evropskými lidovci a evropskými socialisty. Tedy v přeneseném smyslu slova mezi TOP 09 a ČSSD, když to přenesu na českou politickou scénu," uvedl Zahradil. Opoziční TOP 09 je spolu s vládní KDU-ČSL členem lidovecké frakce, vládní ČSSD frakce socialistické.

"Jiná parlamentní většina tam nebude možná," poznamenal Zahradil k potenciální spolupráci dvou nejsilnějších frakcí. Ty podle něj EU povedou "dál cestou stagnace a neefektivní setrvačnosti a nebudou schopny přistoupit na jakékoli reformy".

Jako Černěnko s Andropovem

Za důkaz toho považuje i kandidaturu Junckera na příštího předsedu Evropské komise. Dlouholetého lucemburského premiéra označil za "letitého eurokrata", který "rozhodně není tím, kdo by mohl Evropské unii přinést potřebné reformy".

Nadneseně přitom přirovnal případné nahrazení současného předsedy Evropské komise Josého Barrosa Junckerem k nástupu Konstantina Černěnka do vedení SSSR po smrti Jurije Andropova. "Prostě žádná změna. Je to něco jako politbyro před perestrojkou," přirovnal Zahradil další možný vývoj v EU k poměrům v komunistickém Sovětském svazu před 30 lety.

Podle druhého muže ODS proto ECR Junckera v čele komise nepodpoří.