Podívejte se, to je katastrofa," s těmito slovy vítá zahradník Jaroslav Bittman Nymburský deník ve svém království a rozhrnuje větve jednoho z okrasných keřů hned při vstupu do areálu zahradnictví. Ten má pro laika listy interesantně zbarvené do žluta, ale zahradník ukazuje na sytě zelené listoví skryté uvnitř keře. „Žlutě či bíle zbarvené listy nikdy neměl, stejně jako tenhle keř nikdy nebyl zbarvený do červena. Však tady dole vidíte zelenou větev, to je jeho původní podoba," kroutí hlavou a vede nás k dalším podobným úkazům.

Jaroslav Bittman je velmi zkušený odborník, za desítky let mezi květinami 
a stromy už viděl leccos, ale tohle prý ještě ne. Tento nový úkaz pozoruje u řady stromů a keřů poslední dva tři roky a podle něj je něco špatně. V přírodě se děje něco, co tu dosud nebylo.

„Změna barvy není jediná novinka, stromy a keře mění také tvar listů, podívejte," vede nás k jednomu z druhů javoru. A skutečně, většina jeho listů je ve tvaru jakýchsi úzkých zelenobílých třásní. Člověk neznalý (to jsme byli my) by si myslel, že je to takový druh. Jenže ouha, Jaroslav Bittman rozhrne spodní větve a ukazuje typické široké a zelené javorové listy. Ty měl strom ještě před pár lety…

Aby toho nebylo málo, dozvídáme se od zkušeného zahradníka, že další novinkou je ohromné množství plodů, semen, mimořádně bohatých květenství. Například pavlovnie, vzácný strom, který kvete v našich krajích jednou za třicet let 
a zrovna vloni rozkvetl fialkově růžovými květy (o tom zázraku Nymburský deník psal), je letos doslova obalený suchými tmavohnědými plody. „Jenže jich je tolik, že strom už nemá sílu vytvořit semena," říká Jaroslav Bittman a třese suchým hroznem, z něhož padá jenom jemné chmýří bez semínek.

Ptáte-li se po příčině, pak vám ji nepovíme. Zahradník je přesvědčen, že je to aspoň z části způsobeno změnou klimatických podmínek v posledních letech, suchem, prudkým střídáním teplot, stíráním rozdílů mezi ročními obdobími, ale čím konkrétně, to neví. Rád by slyšel vyjádření vědců, ale zatím je nikde nenašel. „Jedno je jisté. To, že jsou rostliny obalené semeny jako nikdy předtím, naznačuje, že se příroda snaží zachránit. Jako projevovala pud sebezáchovy," uvažuje zahradník.

Abychom nekončili pesimisticky: v Zahradnictví Bittman je vedle popsaných zvláštností k vidění spousta nádherných rostlin a určitě stojí za to vypravit se tam za klenoty jako sukulenty, sukulentní bonsaje anebo neobvyklá forma břečťanu rostoucího jako keř bez opory, kterou dotáhl mistr zahradník za léta šlechtění k dokonalosti. Jsme přesvědčení, že bez alespoň jednoho exempláře neodjedete.