Platy absolventů Masarykovy univerzity se loni vyšplhaly na historické maximum. Na počátku kariéry vydělávali průměrně přes osmadvacet tisíc, což je rekord za posledních dvacet let. „Nejvíce mají informatici, druhé nejvyšší hrubé nástupní platy uvedli absolventi fakulty sociálních studií a ekonomové,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Naopak nejnižší mzdy měli absolventi pedagogické a právnické fakulty.

Informatici si vedou nejlépe také po studiu Vysokého učení technického v Brně. „Průměrný nástupní plat absolventa fakulty informačních technologií je 32 734 korun,“ uvedl proděkan fakulty Vítězslav Beran. Z posledního průzkumu, který škola dělala za roky 2013 a 2014, také vyplývá, že téměř všichni najdou uplatnění do čtvrt roku po konci studia, třetinu absolventů osloví přímo zaměstnavatel.

Dražba, čekající
Mimořádné obrazy Filly a dalších velikánů jdou do aukce

Platy absolventů
∙ jihomoravští absolventi středních škol vydělají po nástupu do práce průměrně 20 298 korun, vysokoškolsky vzdělaní 26 731 korun
∙ absolventi Masarykovy univerzity loni nastupovali průměrně za 28 358 korun, VUT za 23 787 korun

Průměrný nástupní plat absolventa brněnské techniky je téměř čtyřiadvacet tisíc korun. Nadprůměrně vydělávají kromě informatiků i strojaři a elektrotechnici.

Ze středoškolských oborů mají podle Profesie nejlepší nástupní platy opět absolventi informatiky, ale také lidé ve stavebnictví a realitách či technických odvětvích. „Častý argument pro odmítání absolventů byl, že nejsou připravení pro praxi. Nyní ale firmy tento problém překonávají užší spoluprací se školami, zvláště s odbornými,“ podotkla ředitelka společnosti Zuzana Lincová.

Práci nabízí absolventům středních stavebních i vysokých škol třeba společnost Kampara ze Slavkova u Brna. Najít dobrého absolventa je ale podle jejího jednatele Zbyňka Kamenického těžké. Nyní marně shání zaměstnance na projekci a vedení stavby. „Šance na kvalitního absolventa je asi jedna ku deseti a stejně se mu i poté musí věnovat někdo ze starších kolegů. Přitom nemáme přehnané požadavky,“ prohlásil.

Ilustrační foto.
Pouliční osvětlení měří zplodiny a má i wifi. Veletrh představí chytrá řešení