VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o zdravé stravování u mládeže stoupá

Hradec Králové – Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.

7.3.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

V Hradci středoškolští studenti docházejí do Hradecké jídelny, jejímž zřizovatelem je krajský úřad. O chod zařízení se denně stará zhruba čtyřicet zaměstnanců. Připravují obědy pro téměř dva a půl tisíce strávníků, z nichž osmdesát procent tvoří právě středoškoláci a žáci základních škol. Jídelnu využívají i vysokoškoláci z Univerzity Hradec Králové a několik desítek externích strávníků.

V posledních letech zařízení zaznamenalo menší pokles strávníků, příčinou je pokles počtu studentů a žáků ve vzdělávacích zařízeních.

Jídelníček sestavuje šéfkuchař, který ho poté konzultuje s vedoucím pracovníkem jídelny. „Vycházíme z klasické kuchyně, vkládáme bezmasá a zeleninová jídla, dále pak sóju, tofu, nebo různé novinky. Samozřejmě přihlížíme k oblíbenosti jídel strávníky,“ říká vedoucí Hradecké jídelny. Na požádání není problém sjednat si bezlepkovou dietu.

Výživové normy

Někteří ze strávníků si občas stěžují na výskyt pro někoho méně oblíbených pokrmů, jako jsou například ryby nebo luštěniny. Nejedná se však o rozmar šéfkuchaře, nýbrž o plnění zákona, jelikož veškeré jídlo musí měsíčně splňovat výživové normy pro stravované věkové kategorie žáků.

Hlavním vysokoškolským stravovacím zařízením v Hradci Králové je menza Na Kotli. Denně ji navštěvuje okolo osmi set osob. Jídelníček je prakticky stejný jako u Hradecké jídelny, pro toto zařízení se vypracovává na gastronomickém oddělení podnikového ředitelství v Praze. Chybějící možnost celodenní stravy zde nahrazují výdejem jídla do přenosných nádob nebo prodejem baget a dalších potravin.

Kvalita jídla ve školních jídelnách a menzách stále stoupá. Je tomu tak i díky již výše zmíněným zákonem stanoveným normám. Přesto by se rodiče o stravování svých dětí měli aktivně zajímat.

Kvalita stoupá

„Myslím si, že stále ještě není školní stravování nastaveno tak, aby se rodiče mohli plně spolehnout na to, že dítě je v jídelně v rámci obědů řádně vyživeno. Troufám si tvrdit, že kvalita stále stoupá,“ říká Lenka Svobodová, certifikovaná výživová poradkyně.

V posledních letech stále více přibývá studentů, kteří se místo v jídelnách stravují ve fast foodech, což může vést ke vzniku nadváhy, obezity nebo rozjezdu jiných onemocnění. Na druhou stranu se zvedá i počet převážně mladých lidí, kteří se vzdělávají v oblasti správné výživy. „Zájem se dnes vůbec nedá srovnávat se zájmem například před čtyřmi roky. Řekla bych, že ani s dobou před rokem. Zájem o zdravé stravování opravdu aktivně stoupá,“ dodává Svobodová.

Nejoblíbenější jídla studentů

Mladí lidé ve svém jídelníčku preferují českou kuchyni:

- svíčková, rajská a koprová j omáčka s knedlíky

- kynuté knedlíky s ovocem

- řízek s bramborovou kaší

- sekaná s bramborem

- čína s rýží

DAVID KOŘÍNEK

7.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pražský hrad.
3

Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (vpravo) a 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.
1 8

Devět procent. Lidovci a STAN by se do Sněmovny společně nedostali

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly u Lačnova

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly nyní na loukách a zahradách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lokalit je 18, k největším patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách, tam bývá až 20.000 nebo 30.000 květů, řekl dnes Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies