VYBERTE SI REGION

Zájem o zdravé stravování u mládeže stoupá

Hradec Králové – Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.

7.3.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

V Hradci středoškolští studenti docházejí do Hradecké jídelny, jejímž zřizovatelem je krajský úřad. O chod zařízení se denně stará zhruba čtyřicet zaměstnanců. Připravují obědy pro téměř dva a půl tisíce strávníků, z nichž osmdesát procent tvoří právě středoškoláci a žáci základních škol. Jídelnu využívají i vysokoškoláci z Univerzity Hradec Králové a několik desítek externích strávníků.

V posledních letech zařízení zaznamenalo menší pokles strávníků, příčinou je pokles počtu studentů a žáků ve vzdělávacích zařízeních.

Jídelníček sestavuje šéfkuchař, který ho poté konzultuje s vedoucím pracovníkem jídelny. „Vycházíme z klasické kuchyně, vkládáme bezmasá a zeleninová jídla, dále pak sóju, tofu, nebo různé novinky. Samozřejmě přihlížíme k oblíbenosti jídel strávníky,“ říká vedoucí Hradecké jídelny. Na požádání není problém sjednat si bezlepkovou dietu.

Výživové normy

Někteří ze strávníků si občas stěžují na výskyt pro někoho méně oblíbených pokrmů, jako jsou například ryby nebo luštěniny. Nejedná se však o rozmar šéfkuchaře, nýbrž o plnění zákona, jelikož veškeré jídlo musí měsíčně splňovat výživové normy pro stravované věkové kategorie žáků.

Hlavním vysokoškolským stravovacím zařízením v Hradci Králové je menza Na Kotli. Denně ji navštěvuje okolo osmi set osob. Jídelníček je prakticky stejný jako u Hradecké jídelny, pro toto zařízení se vypracovává na gastronomickém oddělení podnikového ředitelství v Praze. Chybějící možnost celodenní stravy zde nahrazují výdejem jídla do přenosných nádob nebo prodejem baget a dalších potravin.

Kvalita jídla ve školních jídelnách a menzách stále stoupá. Je tomu tak i díky již výše zmíněným zákonem stanoveným normám. Přesto by se rodiče o stravování svých dětí měli aktivně zajímat.

Kvalita stoupá

„Myslím si, že stále ještě není školní stravování nastaveno tak, aby se rodiče mohli plně spolehnout na to, že dítě je v jídelně v rámci obědů řádně vyživeno. Troufám si tvrdit, že kvalita stále stoupá,“ říká Lenka Svobodová, certifikovaná výživová poradkyně.

V posledních letech stále více přibývá studentů, kteří se místo v jídelnách stravují ve fast foodech, což může vést ke vzniku nadváhy, obezity nebo rozjezdu jiných onemocnění. Na druhou stranu se zvedá i počet převážně mladých lidí, kteří se vzdělávají v oblasti správné výživy. „Zájem se dnes vůbec nedá srovnávat se zájmem například před čtyřmi roky. Řekla bych, že ani s dobou před rokem. Zájem o zdravé stravování opravdu aktivně stoupá,“ dodává Svobodová.

Nejoblíbenější jídla studentů

Mladí lidé ve svém jídelníčku preferují českou kuchyni:

- svíčková, rajská a koprová j omáčka s knedlíky

- kynuté knedlíky s ovocem

- řízek s bramborovou kaší

- sekaná s bramborem

- čína s rýží

DAVID KOŘÍNEK

7.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

předseda představenstva OSA Roman Strejček
7

OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

Automatické sněhové řetězy Gecko.

VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Déčko může mít ze začátku jen dvě stanice. Sousedící

Praha /INFOGRAFIKA/ - Problémy s výkupem pozemků komplikují stavbu metra D. Dopravní podnik nyní vypracovává analýzu, v jakém pořadí by se měly stanice trasy budovat. V úvahu přichází i varianty, které nepočítají s tím, že by vozy z počátku jezdily až do Písnice.

AKTUALIZOVÁNO

V Itálii havaroval autobus s maďarskými školáky. Zemřelo 16 lidí

Páteční nehodu autobusu, který převážel maďarské školáky, nepřežilo 16 lidí. Autobus havaroval u italské Verony. Informovala o tom dnes italská záchranná služba, která původně hovořila o sedmi mrtvých. Autobus začal hořet na výjezdu z dálnice.

Ze zavaleného hotelu v Itálii vytáhli další čtyři živé lidi

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na devět. Informovala o tom dnes italská záchranná služba. Pět lidí bylo vyproštěno už v pátek. Lavina na hotel, v němž bylo kolem 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies