VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o zdravé stravování u mládeže stoupá

Hradec Králové – Školní jídelny se do svých „repertoárů“ snaží vkládat novinky, přesto někteří ze studentů dávají přednost rychlému občerstvení. Nicméně podle slov odborníků zájem o zdravé stravování obzvlášť u mladých lidí stoupá.

7.3.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

V Hradci středoškolští studenti docházejí do Hradecké jídelny, jejímž zřizovatelem je krajský úřad. O chod zařízení se denně stará zhruba čtyřicet zaměstnanců. Připravují obědy pro téměř dva a půl tisíce strávníků, z nichž osmdesát procent tvoří právě středoškoláci a žáci základních škol. Jídelnu využívají i vysokoškoláci z Univerzity Hradec Králové a několik desítek externích strávníků.

V posledních letech zařízení zaznamenalo menší pokles strávníků, příčinou je pokles počtu studentů a žáků ve vzdělávacích zařízeních.

Jídelníček sestavuje šéfkuchař, který ho poté konzultuje s vedoucím pracovníkem jídelny. „Vycházíme z klasické kuchyně, vkládáme bezmasá a zeleninová jídla, dále pak sóju, tofu, nebo různé novinky. Samozřejmě přihlížíme k oblíbenosti jídel strávníky,“ říká vedoucí Hradecké jídelny. Na požádání není problém sjednat si bezlepkovou dietu.

Výživové normy

Někteří ze strávníků si občas stěžují na výskyt pro někoho méně oblíbených pokrmů, jako jsou například ryby nebo luštěniny. Nejedná se však o rozmar šéfkuchaře, nýbrž o plnění zákona, jelikož veškeré jídlo musí měsíčně splňovat výživové normy pro stravované věkové kategorie žáků.

Hlavním vysokoškolským stravovacím zařízením v Hradci Králové je menza Na Kotli. Denně ji navštěvuje okolo osmi set osob. Jídelníček je prakticky stejný jako u Hradecké jídelny, pro toto zařízení se vypracovává na gastronomickém oddělení podnikového ředitelství v Praze. Chybějící možnost celodenní stravy zde nahrazují výdejem jídla do přenosných nádob nebo prodejem baget a dalších potravin.

Kvalita jídla ve školních jídelnách a menzách stále stoupá. Je tomu tak i díky již výše zmíněným zákonem stanoveným normám. Přesto by se rodiče o stravování svých dětí měli aktivně zajímat.

Kvalita stoupá

„Myslím si, že stále ještě není školní stravování nastaveno tak, aby se rodiče mohli plně spolehnout na to, že dítě je v jídelně v rámci obědů řádně vyživeno. Troufám si tvrdit, že kvalita stále stoupá,“ říká Lenka Svobodová, certifikovaná výživová poradkyně.

V posledních letech stále více přibývá studentů, kteří se místo v jídelnách stravují ve fast foodech, což může vést ke vzniku nadváhy, obezity nebo rozjezdu jiných onemocnění. Na druhou stranu se zvedá i počet převážně mladých lidí, kteří se vzdělávají v oblasti správné výživy. „Zájem se dnes vůbec nedá srovnávat se zájmem například před čtyřmi roky. Řekla bych, že ani s dobou před rokem. Zájem o zdravé stravování opravdu aktivně stoupá,“ dodává Svobodová.

Nejoblíbenější jídla studentů

Mladí lidé ve svém jídelníčku preferují českou kuchyni:

- svíčková, rajská a koprová j omáčka s knedlíky

- kynuté knedlíky s ovocem

- řízek s bramborovou kaší

- sekaná s bramborem

- čína s rýží

DAVID KOŘÍNEK

7.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záběr kamery.
4

VIDEO: Policisté během honičky o vlásek unikli smrti

Ilustrační foto
6

Stanislav Šulc: Zákonný zmetek

Poděbradská hydroelektrárna je památkou. Majitel zuří!

Nymburk, Poděbrady - V pondělí vláda rozhodla o zařazení 15 staveb na seznam národních chráněných památek. Na seznamu je i nymburské krematorium a poděbradská hydroelektrárna.

Maturita z matematiky od roku 2022 navrhuje Růžička

Senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) navrhne, aby se nejen na středních odborných školách, ale také na gymnáziích a lyceích povinně maturovalo z matematiky od roku 2022. Návrh na sjednocení termínu, které jeho prostřednictvím požaduje Asociace ředitelů gymnázií, představí za týden na jednání senátního školského výboru. Řekl to na dnešním setkání představitelů TOP 09 s novináři.

Ředitelka školy: Znevažovali mou práci, ponižovali a uráželi mě

Základní školu Františka Formana na sídlišti Dubina čeká od konce února vpravdě historická změna. Skončí totiž její první a doposud jediná ředitelka Ivona Klímová. Na vlastní žádost. Údajně kvůli šikaně ze strany zřizovatele.

Ťok: Vysokorychlostní trať z Prahy do Brna vyjde až na 160 miliard

Trasa kterou povede by měla být známa v roce 2019. Nová trať by měla také ulehčit dojíždění lidem ze středních Čech do Prahy. Novinářům to po jednání se zástupci Prahy, Brna a tří dotčených krajů řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies