Laudát už při předkládání návrhu 22. května řekl, že jedná ve shodě politických stran. Návrh tehdy podpořili všichni přítomní členové výboru. "Vzhledem k tomu, že to je spojováno s mým jménem, tak požádám poslance, aby tento návrh byl z toho usnesení vyňat," řekl dnes. Výsledek jednání výboru nechtěl předjímat.

Od okamžiku, kdy o úmyslu zákonodárců začala informovat média, začal prý dostávat do emailové schránky urážlivé a vulgární vzkazy. "Faktem je, že i když ne v této souvislosti, jsem poslední dobou čelil dvěma pokusům o fyzický útok na ulici, což se mi v životě předtím nestalo," uvedl Laudát.

Zákon nyní uvádí, že o odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, rozhodne policista nebo strážník obecní policie a vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele. Podle pozměňovacího návrhu hospodářského výboru by nebylo možné mimo jiné rozhodnout o odstranění vozidla, pokud jde o vozidlo viditelně označené jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv. To by ale neplatilo, pokud by zaparkované auto zákonodárce znemožňovalo průjezd jiným autům.

Humlův návrh

Server Aktuálně.cz v dubnu napsal, že policie začala poslancům odtahovat z modrých parkovacích zón jejich auta označená růžovou parkovací kartou.
Poslanec ČSSD Stanislav Huml předložil ve Sněmovně ke stejnému zákonu svůj návrh. Ten řeší také odtahování aut, ale týká se všech aut, a nikoli jen vozidel zákonodárců. Jeho návrh stanoví mimo jiné, že auto bude možné odtáhnout jen tehdy, pokud na něm nejprve bude po stanovenou dobu botička a řidič nebo vlastník po této lhůtě nepožádá policii o její odstranění.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.