Obžaloba v aktuální kauze viní podnikatele Luďka Fabingera z toho, že nařídil, aby byla do insolvenčního řízení na Smetku přihlášena fiktivní pohledávka zhruba 45 milionů korun. Tím se podle spisu snažil, aby peníze nedostali poškození klienti H-Systemu.

Osmašedesátiletý Fabinger je médii označován jako Smetkův známý. „Využívám svého práva a nebudu vypovídat," řekl dnes u soudu Smetka. Při zahájení soudu nevypovídal ani Fabinger.

Podle obžaloby zařídil přihlášení fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení u pražského městského soudu v roce 2009. Insolvenční správce pohledávku do řízení nezařadil. Za poškozování věřitele ve stadiu pokusu mu podle starého trestního zákona hrozí až osm let vězení.

Před soudem dnes vypovídalo několik svědků, kteří se vyjadřovali k různým finančním pohledávkám, které s kauzou souvisejí. Část z nich tvrdila, že Fabingera vůbec nezná a podobně mluvil i Fabinger o nich.

Rekreační areál v Rabyni 

Žalobci poslali kauzu k soudu na začátku roku 2014. Soud však nejprve loni stíhání Fabingera zastavil, protože se neprokázalo, že by byl tím, kdo spáchal trestný čin. Nyní se případ u soudu projednává v hlavním líčení, protože se svojí stížností na zastavení stíhání uspěli žalobci.

Kauza se původně týkala také toho, že Fabinger nelegálním způsobem získal rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady, který původně patřil Smetkovi. Areál obstavený policií měl přitom připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Hodnota areálu měla přesahovat 64 milionů korun. Touto částí obžaloby se však soud nezabývá, protože tak rozhodl při loňském rozhodování o zastavení Fabingerova stíhání.

Kvůli krachu H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. U soudu dříve zaznělo, že insolvenční správce zatím zajistil kolem 31 milionů korun ze Smetkova majetku a 1,5 milionu na účtu. Další majetek se snaží získat. Peníze by pak měli dostat poškození.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Vinu za krach firmy odmítal.