Trest, který žena vyfasovala, je vyšší nebo na stejné hranici, jako ty, které obdrželi samotní výrobci drog, jež si od ní léky kupovali. Výrobci pervitinu od soudů odešli s nepodmíněnými tresty ve výši tři a čtyři roky respektive osmnácti měsíců.

Průlomový verdikt

Státní zástupkyně Nina Brozová požadovala pro lékárnici trest podmíněný. ,,Je to jeden z průlomových verdiktů týkající se nového trestního zákoníku. Faktem je, že zákonodárci nikde nedefinovali, co je trestná činnost ve vyšším rozsahu, značném rozsahu a podobně. Na poradách a školeních, jichž jsme se zúčastnili, nám na tuto otázku nikdo nedokázal odpovědět,“ řekla novinářům po vynesení rozsudku Brozová.

Stará verze trestního zákoníku totiž znala u trestných činů souvisejících s drogami pouze dva pojmy – množství větší než malé a vyšší. V praxi to znamenalo, že když někdo držel jeden gram pervitinu, dopustil se trestného činu. Když měl u sebe více než deset gramů drogy, inkasoval vyšší trest.

V novém trestním zákoníku jsou ovšem zavedeny nové pojmy, které ale neurčují, jaké množství držených nebo vyrobených drog to vlastně znamená.

Nový zákoník situaci nezlepšil

Podle kladenského soudce Ladislava Koudelky platný zákoník situaci nezlepšil. ,,Má pojmy navíc. Zavádí větší bohatost terminologie, která neodpovídá na to, jak by měly být stanoveny jednotlivé hodnoty. V účinnosti je navíc platné vládní nařízení o množství drog,“ řekl Koudelka.

U drogových deliktů se v prvním odstavci vůbec neoperuje s množstvím omamných látek. Ve druhém odstavci je kromě pojmu vyšší a značný rozsah také pojem vyšší rozsah ve vztahu k dítěti. Kvůli problematickému výkladu byla uznána vina lékárnice u všech skutků, kdy výrobci z nakoupených léků uvařili více než dvacet gramů drog, což odpovídá značnému rozsahu a vyššímu trestu pro obžalovanou.

Náprava bude trvat roky

Podle státní zástupkyně i soudce se pojmy a množství držených nebo vyrobených drog časem sjednotí. Nicméně oba souhlasí s tím, že nový trestní zákoník v tomto případě není ideální.

,,Teoreticky je věcí výkladu, jak se tato otázka vyřeší. Myslím si, že to bude trvat několik let, nikoliv měsíců. V tomto případě se trestní zákoník opravdu moc nevyznamenal,“ míní kladenský soudce.

Podle Niny Brozové bude zajímavé, jak se ke kauze postaví krajský soud, který se případem bude zabývat. Obžalovaná lékárnice se totiž proti rozsudku odvolala.

Podobným případem se v uplynulém týdnu zabýval také pražský obvodní soud. Za prodej léku Nurofen lidem, kteří z něj pak vyráběli pervitin, má jít lékař a provozovatel pražské lékárny Andrej Monakov na osm let do věznice s ostrahou. Tento verdikt soudu je stejně jako v kladenském případě zatím nepravomocný.