"Význam deklarace je vskutku přelomový - jejím prostřednictvím se politické reprezentace obou zemí zavázaly nezatěžovat vzájemné vztahy sporným výkladem společné minulosti," komentoval Zaorálek dokument, který 21. ledna 1997 v Praze podepsali tehdejší český premiér Václav Klaus a německý kancléř Helmut Kohl. Vládami stvrzené smíření umožnilo podle Zaorálka rozvinout rovnocenné partnerství nejen na bilaterální úrovni, ale také v Evropské unii nebo NATO.

Čtěte také: Dobré sousedství

Obtížně vyjednaný text, v němž se zvažovalo každé slovo, vznikal přibližně osmnáct měsíců. Na české politické scéně se vedly ostré debaty o pasáži, v níž Praha vyjadřuje lítost nad nuceným vysídlením sudetských Němců z Československa po druhé světové válce. Ani v Německu nebyl dokument přijímán jednohlasně. Berlín v něm totiž uznává odpovědnost za svou roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí a rozbití a obsazení Československé republiky.

Podle Zaorálka deklarace pomohla posílit vzájemnou důvěru a tím i schopnost hlubší reflexe vlastních dějin na obou stranách. Fakt, že Češi a Němci dokázali vyřešit historické spory a najít společné porozumění v takto citlivých otázkách může posloužit jako pozitivní příklad i dnes, dodal ministr.

Společně s podpisem deklarace byl založen také Česko-německý fond budoucnosti a Česko-německé diskusní fórum. Obě instituce považuje Zaorálek za významné, posilují totiž partnerství obou zemí dodnes. "Až 10.000 projektů, který Fond od svého zřízení v roce 1997 podpořil, svědčí o tom, že Češi a Němci jsou jako partneři schopni identifikovat mnoho společných zájmů," zdůraznil ministr.

Dnešní vztahy Česka a Německa lze podle Zaorálka označit za pilíř stability a prosperity v regionu střední Evropy i v Eropské unii, a to právě díky tomu, že deklarace umožnila jejich rozvoj.

Akce připomínající výročí podpisu deklarace se konají v Česku i Německu. Ministr Zaorálek odjíždí do Berlína 25. ledna. Setká se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem, s nímž si vzájemně vymění dopisy, kterými stvrdí zájem vlád obou zemí na prodloužení činnosti Česko-německého fondu budoucnosti o dalších deset let. Oslavy v Praze se uskuteční 30. ledna.

Čtěte také: Ve věku 82 let zemřel německý exprezident Roman Herzog