Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. 

Čtěte také: Zásilku munice Kurdům zajistí kanadská armáda, první odletí za týden

„Připadá mi, že při takové zásilce je velmi vhodné setkat se s těmi, kteří to od nás dostanou, protože to je veliká odpovědnost, když někomu poskytujete něco podobného. A zároveň mi přijde vhodné se setkat s představiteli současné nové centrální vlády, informovat je o tom, co děláme, aby nevznikl žádný stín pocitu, že je někdo obcházen," řekl ke své cestě Zaorálek.

Ministr obrany Martin Stropnický dnes novinářům řekl, že první munice pro Kurdy bude odeslána příští čtvrtek. Z pardubického letiště ji přepraví letouny kanadské armády Globemaster. Kurdské milice by nejprve měly dostat náboje do kulometů.

Šéf české diplomacie se měl v Bagdádu setkat s prezidentem Fuádem Masúmem, premiérem Hajdarem Abádím a svým iráckým protějškem Ibráhímem Džaafarím. Zamířit měl také do Irbílu, kde jej kromě schůzky s představiteli kurdské autonomie čekala návštěva uprchlického tábora nebo „povýšení" českého zastoupení ve správním středisku Kurdistánu na generální konzulát. Jestli se s posunutím termínu návštěvy změní i její program, zatím není jasné.

Mezinárodní konferenci k Iráku do Paříže svolal francouzský prezident François Hollande.