„Země, která má křeslo v Radě bezpečnosti OSN, porušila základní pravidla hry. To, co se stalo na Ukrajině, ohrožuje pořádek světa," prohlásil Zaorálek na adresu Ruska. Otázka podle něj zní, zda Západ je s to vytvořit koalici, která by této situaci dokázala čelit, jinak by poválečné uspořádání mohlo být rozmetáno.

Ani USA, ani Evropa podle ministra nechtěly k řešení použít sílu, i kvůli vzpomínkám na rozpoutání první světové války před 100 lety, kdy se z regionálního konfliktu na Balkáně rozjel vlak, který už nešlo zastavit. Proto Západ sáhl po ekonomických sankcích.

„Jsem přesvědčen, že sankce se ukázaly účinné a silné. Rusko čelí vážnému zpomalení své ekonomiky, je odříznuto od finančního trhu a chápe, kam povede další pokračování. Dohody s Čínou nejsou pro Rusko vůbec tak výhodné, jak tvrdí. Tlak na Rusko funguje a jde o to, abychom v něm vytrvali," zdůraznil Zaorálek. „Stále věřím, že v Rusku se najdou lidé, kteří si uvědomí, že tato cesta (pokračování v dosavadní ruské politice) vede do pekel," dodal.

Současně upozornil na evropské naděje, aby nedávné volby vedly k vytvoření nové politické elity na Ukrajině a aby nové naděje zase neskončily dalším rozčarováním.

„V Evropě nebude stabilita, dokud nedokážete vyřešit krizi na východě Ukrajiny," upozornil ministr a připomněl, že Česku na úspěchu změn na Ukrajině záleží i proto, že v ČR žije na 150.000–200.000 Ukrajinců. EU však nepřijme do svých řad zemi, kde je možné rozkrást stamiliony ze státní pokladny. Evropská veřejnost by totiž nedovolila politikům přijmout zemi, kde veřejné peníze končí v kapsách oligarchů. „Jako občané Ukrajiny musíte udělat vše pro to, aby vám nevládli lidé, kteří dělají politiku jen kvůli obohacení (…)," apeloval na studenty.