V otázce Blízkého východu je Zeman znám mimo jiné jako velký přítel Izraele. Konflikt mezi Izraelci a Palestinci Zaorálek konkrétně nezmínil. Hovořil jen o „vyrovnanějším" postoji ČR. „Prezident ví, že chci prosazovat vyrovnanější politiku v oblasti Středního východu… Tak jsme si vyjasňovali, co to konkrétněji znamená. Jestli tyto jiné důrazy mohou znamenat, že bychom věci formulovali jinak," uvedl Zaorálek. „Fatální spor" ale nečeká a chce s hlavou státu dál diskutovat.

Středním východem jsou označovány země Arabského poloostrova, běžněji se užívá označení Blízký východ.

Zaorálek také oznámil, že jeho prvním náměstkem na ministerstvu bude bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák. Nyní tuto funkci zastává Jiří Schneider.

Kriteria pro velvyslance

Se Zemanem Zaorálek hovořil také o procesu jmenování velvyslanců, vymezili si prý kriteria pro jednotlivé adepty. Na schůzce padla i konkrétní jména, Zeman podle Zaorálka zmínil některé osobnosti, které mu jsou blízké. Objevují se spekulace o ministrech úřednické vlády, kterou loni prosadil Zeman. Jméno odstupujícího šéfa resortu financí Jana Fischera padalo v souvislosti s možným diplomatickým angažmá v Izraeli nebo Lucembursku, nejnověji se hovoří o strukturách EU.

O diplomacii by mohl mít zájem i končící ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL), který je údajně stále zaměstnancem ministerstva zahraničí. V minulosti pracoval na ambasádě v Rakousku a konzulátu v Drážďanech.

Prezidentská kancelář uvádí, že se chce s novou vládou dohodnout tak, aby se neopakovala loňská situace, kdy proces výměny velvyslanců byl na čas zablokován sporem Zemana a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Mezi Zaorálkem a Zemanem dlouhodobě panují napjaté vztahy. Zaorálkovo jméno bývá zmiňováno v souvislosti se skupinou 27 zákonodárců ČSSD, kteří v roce 2003 nepodpořili Zemana při volbě hlavy státu. Na Hrad se tehdy kvůli tomu dostal Klaus. Loni v prosinci Právo napsalo, že Zaorálka Zeman nikdy ministrem nejmenuje. Nakonec ho designovaný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do vlády prosadil.