Michaláková nyní čeká na verdikt norského soudu, který minulý týden řešil její odvolání proti rozhodnutí o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce. Matka chce děti do své péče. Norská sociální služba jí je a jejímu bývalému muži odebrala před pěti lety. Sourozenci vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách.

"Případ analyzujeme. Víme o něm pár dní. Norská krajská komise rozhodla o odebrání čtyř německých dětí německým rodičům. Německý soud v Mnichově rozhodl, že neuznává rozhodnutí krajské komise, požádal o vydání dětí do Německa, a tak se i stalo," řekla Chalánková. Podle ní jsou oba příběhy velmi podobné. Důvodem k odebrání německých dětí bylo prý také podezření na zneužívání, které se vyvrátilo.

Podle poslankyně je soud v Česku možná cesta řešení, která by se mohla zkusit. Chalánková chce o norském soudním řízení informovat premiéra i prezidenta, napíše jim dopisy. Vyzvala také vládu a ministerstva práce a zahraničí, aby začaly připravovat smlouvu s Norskem o ochraně dětí. Návrh předložil už prezident. Poslal ho předsedovi Sněmovny.

Norská sociální služba české matce a otci syny odebrala kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Rodiče se mezitím rozešli. O přezkoumání případu a svěření dětí do péče požádala Michaláková předloni, norské úřady loni na podzim rozhodly o jejím zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Otci rodičovská práva ponechaly. Také on se odvolal proti rozhodnutí o adopci. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Děti bila žena, tvrdí otec chlapců

Otec hochů Josef Michalák České televizi řekl, že děti nebil on, ale jeho žena. Prý ho prosila, aby to na ni ale nikomu neříkal. Tvrdil také, že starší chlapec matku nemá rád a bojí se jí. Podle Chalánkové má Michalák soudní zákaz se k synům přibližovat.

Norská strana se ke kauze od počátku nevyjadřuje. Norské velvyslanectví ale už dřív na svém webu napsalo, že média nemusí představovat věc "na základě všech relevantních informací" a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti nemohou "reagovat na nesprávná tvrzení". Podle některých médií a expertů není možné si na případ udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany. Podle některých ochránců dětských práv se nyní upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů.

Chalánková řekla, že Michaláková uznává, že děti si po pěti letech u pěstounů zvykly. Kdyby dostala syny zpět, nejdřív by se s nimi chtěla častěji stýkat, aby si na ni zvykli. Až by se k ní přestěhovali, pravidelně by se vídali s pěstouny, popsala Chalánková.