Podobné protesty jsou i v sousedním Bavorsku - tam podle ohlasů na sociálních sítích proti Santa Clausovi vyslali Mikuláše. V Německu už podobné aktivity byly vidět před osmi lety, tehdy jejich organizátoři proti americkému vlivu vystupovali s odkazem na ekonomickou krizi - Santa Claus je pro ně ztělesněním konzumního stylu života. Boj obtloustlému mužíkovi v červenobílém tehdy vyhlásilo německé katolické sdružení.

V roce 2008 vznikla i tuzemská iniciativa Zachraňte Ježíška, kdy s ní přišli studenti. Zpočátku pořádali i veřejné protesty, nyní prosazují jen nekonfliktní kampaň na sociálních sítích.

Ještě jako student stál u začátku kampaně dnešní lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Tehdy apeloval i na vládu, aby podobně jako podporuje jiné kampaně, i když jejich výsledek je nejistý, podpořila záchranu tradičních českých symbolů. Po svém vstupu do politiky už prosazuje jen klidnou a nekonfliktní kampaň.

"Obchody jsou už od začátku listopadu plné různých figurek Santa Clausů se soby, kdy najít mezi dekoracemi byť jen sněhuláka bez červené čepice, je téměř nemožné," říká. Upozorňuje ale také na to, že stránky oslavující svítící kamiony mají více než dvakrát tolik fanoušků než projekt Zachraňte Ježíška.