Eparchie je územní správní jednotka pravoslavné církve, obdoba římskokatolické diecéze. V čele stojí eparcha, v oblastech, kde více věřících patří ke katolíkům, se používá i termín biskup či arcibiskup.

Přezkumné řízení ještě neskončilo, do té doby ho ministr Herman nechce podrobněji komentovat. „Důvody k zahájení přezkumu jsou. Týká se ale působení pana Krupici jako statutárního zástupce Pravoslavné církve v českých zemích, nikoli jeho působení v pražské eparchii," řekl Herman ČTK bez dalších informací. Doplnil ale, že pravoslavnou církev v Česku již delší dobu provázejí personální spory a církev se podle něj nyní snaží „své vnitřní spory přenášet na státní instituci". „Musí si své problémy vyřešit sama, stát už 25 let do vnitřních záležitostí církve nezasahuje. Musejí sami určit osobu, s níž bude stát jednat," řekl ministr, v jehož gesci je evidence státem uznaných církví.

Arcibiskupem pražským a metropolitou českým a slovenským byl do loňska Kryštof, který odstoupil po nařčení z toho, že je otcem několika nemanželských dětí. Arcibiskupem byl po dramatické volbě v lednu zvolen vladyka Jáchym, hodonínský a pomocný biskup olomoucko-brněnské eparchie. Jáchym se vzal kandidatury na metropolitu, tím se stal prešovský arcibiskup Rastislav. Funkce metropolity není ale funkcí spojenou s oprávněními statutárního zástupce, z hlediska vnitřní organizace církve jde o kanonickou hlavu Pravoslavné církve v zemích českých a na Slovensku.

Přezkum zákonnosti

Martin Marek Krupica byl loni v dubnu jmenován správcem pražské eparchie. „Ujal se funkce správce Pražské pravoslavné eparchie i Pravoslavné církve v zemích českých. Ministerstvo kultury provedlo v rejstříku registrovaných církví výmaz vladyky Kryštofa jakožto statutárního zástupce obou subjektů a zapsalo na místo statutárního zástupce obou subjektů Martina Marka Krupicu," uvádí Krupica. Nelíbí se mu, že ministerstvo letos v říjnu zahájilo přezkum zákonnosti jeho zápisu jako statutárního orgánu Pravoslavné církve v českých zemích. Během přezkumu ministerstvo jeho jméno z rejstříku vymazalo.

„Pravoslavné církvi v českých zemích (…) vznikla závažná újma, když církev se tak ocitla bez statutárního orgánu," říká Krupica. Situace je podle něj vážná hlavně proto, že ke konci roku má církev obdržet desítky milionů korun podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Ministr Herman podle něj vymazáním Krupicova jména z rejstříku registrovaných církví jako statutárního orgánu znemožnil dispozici s finančními prostředky Pravoslavné církve v českých zemích včetně jejich následného rozdělení jednotlivým eparchiím.