Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci ODS a ČSSD oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě. Hejtman Košta už dříve prohlásil, že před chystaným hlasováním o návrhu na jeho odvolání mu vyjádřili podporu někteří zastupitelé napříč stranami včetně těch zvolených za ANO.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítá reorganizovat úřad a špatně komunikuje s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Čtěte také: Věra Jourová: Na prezidenta by měl kandidovat Martin Stropnický