Polovina prázdnin je za námi, i z laického pohledu byla výrazně odlišná od loňska, kdy nás trápila vedra. Bude podle vašich prognóz či předpovědí stejný ráz počasí pokračovat i ve druhé polovině prázdnin?

Letošní první polovina prázdnin odpovídala středoevropskému charakteru léta, kdy právě letní měsíce jsou v ČR z pohledu statistiky na srážky nejbohatší a často jsou spojené s bouřkou. Teplotně byl i letošní červenec mírně nadprůměrný v porovnání s normálem (ten je 16,9 °C), ale rozhodně ne o tolik jako vloni (červenec 2015 měl průměrnou teplotu 20,2 °C). A podle výhledu počasí na srpen to vypadá, že letos v létě žádné extrémy skloňovat nebudeme. Užijeme si ještě jak dny na koupání – opět doprovázené bouřkami s teplotami do 31 °C, tak ty chladnější, kdy to bude spíše na nějaký výlet.

Poslední týdny se objevilo více srážek. Zmírnily problém se suchem, které dlouhodobě trápilo ČR v posledních letech?

Letos v létě se sucho rozhodně neprohlubuje, ale stále zůstávají místa, zejména pak na Moravě a ve Slezsku, kde sucho trvá. Spadlá voda dokázala alespoň přechodně doplnit vodu v řekách (což ocení zejména vodáci) a v půdě. Po vydatných srážkách v polovině července docházelo místy i k mírnému nárůstu hladiny podzemní vody.

Častým jevem posledních dní a týdnů jsou přívalové srážky, které, ač jsou mnohdy trvající jen pár minut, působí hodně škod. Dají se předpovědět alespoň s nějakou mírou pravděpodobnosti?

Jejich přesnou lokalizaci a pohyb meteorolog dokáže rozeznat z družicových a radarových snímků jen několik málo hodin, někdy desítek minut dopředu.

Je něco, co vás jako meteoroložku při vaší práci v posledních dnech, týdnech, měsících či letech skutečně překvapilo?

Atmosféra jako taková je tak složitá, dynamická a pro mne fascinující součást Země, že jsem vlastně překvapená neustále. Spíše si stále častěji uvědomuji, že na naší práci je velmi důležitá interpretace předpovědi počasí, tak aby jí každý laik porozuměl a dokázal se dostat přesně k té informaci z předpovědi, která je pro něj důležitá.

Pokud ještě někdo plánuje letní dovolenou v zahraničí a chtěl by mít aspoň trochu jistotu, že mu ji počasí nepokazí, která lokalita (stát) má, řekněme, nejstabilnější počasí?

Až na výjimky se dá doporučit celý jih Evropy, kde se na léto pravidelně rozprostírá rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu, která tam přináší stabilní slunečné a tropické počasí. Jen pro našince jsou občas hodně vysoké teploty šplhající i přes 40 °C např. ve Španělsku, na řeckých ostrovech nebo na Kypru. Letos je převážně slunečno také v Chorvatsku, takže se opálíte i tam. Ty, kteří chtějí mít jistotu teplot do 30 °C, bych poslala na Kanárské ostrovy.