Na růstu takzvaných kapitačních plateb se lékaři s ministerstvem zdravotnictví dohodli loni poté, co lékaři hrozili protestním uzavřením ordinací. Podle lékařů to ale vypadá, že jejich požadavek nebude splněn. Ministerstvo tvrdí, že je předčasné řešit, jak budou platby v příštím roce vypadat.

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Mladí lékaři nechtějí sloužit přesčas

Lékaři loni žádali navýšení o šest procent. Ministerstvo jim pro letošek přidalo 2,4 procenta a slíbilo navýšení v dalších letech. Obě strany se také tehdy shodly na posílení kompetencí praktických lékařů a odstranění některých preskripčních omezení, tedy omezení předepisování léků.

Praktici se nyní obávají toho, že ministerstvo dohody nenaplní. "Odvolali jsme loňské protestní akce právě kvůli slibu ministerstva o dorovnání plateb. Přijali jsme jej jako vstřícný krok společně s přísliby uvolnění nesmyslných preskripčních omezení a rozšíření kompetencí všeobecných praktiků," uvedl v zaslaném prohlášení Svatopluk Býma, předseda Společnosti všeobecného lékařství.

Podle něj z nedávné schůzky zástupců Koalice soukromých lékařů s ministerstvem vyplynulo, že úřad i pro příští rok počítá především s finančním posílením nemocnic. "Ambulantnímu sektoru navzdory dohodám nezůstane takřka nic," konstatoval Býma.

Zdravotní sestry, ilustrační foto
Asociace sester se změnou vzdělávání nesouhlasí

Úhrady stanovuje takzvaná úhradová vyhláška, kterou ministerstvo vždy před koncem roku vydává. "V současné době je předčasné řešit, jak to bude s navýšením kapitačních plateb praktickým lékařům v příštím roce. Musíme nejprve vyčkat, jak dopadne dohadovací řízení odborníků před vydáním nové úhradové vyhlášky. Toto dohadovací řízení se uskuteční v červnu 2017," napsala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Minulý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) loni označil plánovaný protest praktických lékařů za předvolební vydírání a stávku milionářů. Podle dřívějších údajů tří největších zdravotních pojišťoven dostane průměrně ordinace praktického lékaře od těchto pojišťoven dohromady zhruba 1,8 milionu korun ročně. V přepočtu na měsíc to vychází na zhruba 150 tisíc korun. Podle lékařů ale až 75 procent padne na režijní a jiné povinné platby za nájem, energie, plat sestry, software, benzin či účetní.

Léky, ilustrační foto
Lékárny mění směr. Stále častěji nabízejí vlastní pilulky