Ve středu krátce po šesté hodině večer si policisté hlídkující v průmyslové zóně v Dubici všimli projíždějícího řidiče ve vozidle Ford Focus.

"Vzhledem k tomu, že řidiče znali z minulosti a věděli o něm, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel a za volantem nemá tudíž co dělat, se policisté rozhodli vozidlo zastavit,“ popsala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

V ten moment policisté nečekali, jaké drama tím spustí. Řidič na jejich výzvu k zastavení pomocí zvukového i světelného signálu nereagoval a naopak zrychlil a směřoval k obci Sosnová.

"Během jízdy ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, kdy často přejížděl plnou čáru a vjížděl do protisměru. V obci Zahrádky vozidlo otočil zpět a pokračoval ve zběsilé jízdě na Českou Lípu. Do pronásledování vozidla se postupně zapojilo devět policejních hlídek," pokračuje Šrýtrová.

Policie. Ilustrační foto.
Krade jako straka. Žena své činy svádí na problém s manželem

Řidič po celou dobu nereagoval na žádné výzvy a dále vysokou rychlostí před policejními hlídkami ujížděl. Během jízdy projel v České Lípě křižovatkou na červenou a nejvyšší povolenou rychlost, jak je z popisu zřejmé, rovněž nedodržoval.

"Postupně projel dva zátarasy, které mu vytvořily ostatní policejní hlídky. Policisté pronásledovali vozidlo bezmála 20 km. Řidič se z České Lípy vydal dále na Provodín a Jestřebí a poté dále opět na Zahrádky. Zde se za vozidlo připojila dvě vozidla dopravní policie, kdy jedno z vozidel se pokoušelo řidiče Fordu předjet, avšak agresivní řidič se pokusil služební vozidlo vytlačit z vozovky," líčí dramatickou honičku policejní mluvčí.

Zběsilou jízdu zpomalil až zastavovací pás, který policisté položili na bezpečném místě u obce Zahrádky. I přesto, že došlo k propíchnutí pneumatik jím řízeného vozidla, řidič se nevzdával a pokračoval v agresivní jízdě.

"Začal s vozidlem kličkovat po vozovce a v tuto chvíli se podařilo policistům s vozidlem pro skrytý dohled řidiče předjet. Řidiči policisté dávali výzvu k zastavení vozidla světelnými i zvukovými signály, na které stále nereagoval," pokračuje Srýtrová.

Konec ve svodidlech? Ne

V levotočivé zatáčce za obcí Zahrádky mladík nezvládl řízení a vozidlem narazil do kovových svodidel po pravé straně vozovky. I přesto pokračoval v jízdě až do doby, než jej zablokovalo policejní vozidlo.

Soud se třemi muži, kteří jsou obžalovaní z vraždy Martina Říhy začal 29. března 2017. Zakladatel První pražské družstevní záložny zmizel před 13 lety a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu.
Údajní vrahové opět u soudu

„Při zadržení kladl řidič následně aktivní odpor, odmítal vystoupit z vozidla a s policisty nespolupracoval. Policisté provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku na alkohol, jejíž výsledek byl negativní,“ říká policejní mluvčí.

Negativní byl i orientační test na drogy. Muž, který měl soudem zákázáno řízení všech motorových vozidel zbytek večera strávil v policejní cele.

Škoda na policejním vozidlu

„Při pronásledování utrpěli lehké zranění dva policisté a dále došlo k poškození služebního vozidla Škody Octavia v civilním provedení, kdy předběžná výše škody je 100 tisíc korun," dodává policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování již proti mladému muži zahájil trestní stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a násilí proti úřední osobě, za které mu v případě pravomocného odsouzení hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel zároveň podal podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby.