Krajské cesty jsou povinností přímo zvoleného prezidenta republiky, uvedl Ovčáček. "Nejsou kampaní. Pan prezident je absolvuje už od roku 2013. Slíbil, že bude přímo hovořit s občany," dodal. Setkání prezidenta s občany vadí "určitým politickým kruhům", napsal na twitteru. "Je též zřejmá závist. Na setkání s panem prezidentem chodí tisíce lidí. O tom si mohou ostatní politici jen zdát," doplnil.

Zeman opakovaně uvedl, že před prezidentskými volbami kampaň nepovede. Někteří politologové ale míní, že u politika v úřadu není možné odlišit, zda se s občany setkává v rámci své funkce, nebo zda vede předvolební kampaň.

Školačka pochází údajně z městečka Pulsnitz u Drážďan
Mezi džihádistkami chycenými v Mosulu je i šestnáctiletá Němka od Drážďan

Outlý upozornil na to, že tradici prezidentských cest do krajů nyní konfrontuje přímá volba hlavy státu a kontrola nákladů kampaně, což dřív nebylo. "Když prezident do krajů v době kampaně jezdit nebude, ušetří tím komplikace úřadu i sobě jako kandidátovi," řekl Outlý. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dohlíží z hlediska peněz i na prezidentskou volbu.

Pokud úřad nastaví volnější kritéria a nebude se cestami do krajů zabývat, nebude už podle Outlého v budoucnu snadné věc regulovat, protože bude existovat precedent. "Vhodnější by bylo zaujmout postoj, prezidenti ať jezdí po regionech, ale ta hodnota má být započtena do kampaně," řekl. Dodržení rovných pravidel v prezidentské kampani ale podle něj možná rozřeší až soudy. Poukázal na možnost, že některý z neúspěšných kandidátů se bude domáhat neplatnosti voleb kvůli nedodržení rovných podmínek.

Ilustrační foto.
Většina stran podpoří nadstandardy, některé poplatky v nemocnici

Krajské samosprávy Zemanovy návštěvy stály od jeho zvolení v roce 2013 do začátku května téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Kraje proto chtějí pro budoucnost debatovat o spolufinancování cest prezidentskou kanceláří. Letos se stále častěji objevují v regionech hlasy, že kraje vlastně platí Zemanovi kampaň před prezidentskými volbami.