Zeman dnes poznamenal, že loni navštívil Moskvu i Peking v době, kdy návštěvy těchto zemí nebyly „ze strany některých spřátelených zemí" vítány. Přesto považoval za užitečné do obou zemí jet. Důvodem byla pieta, ale zároveň i snaha udržovat přátelské vztahy s těmito státy v době, „kdy se rozvíjela kampaň, která mu ne vždy přišla přiměřená".

Zároveň řekl, že ze strany unie přišly signály, takzvaný „non-paper", který obsahoval ujištění, že si EU váží čínských obětí za druhé světové války, ale že nedoporučuje hlavám evropských států, aby Peking při oslavách vítězství navštívily.

Zeman dnes opětovně zkritizoval protiruské sankce a doporučil co největší výměnu turistů, studentů, podnikatelů a politiků.

Propad stavebnictví

V další části svého žofínského projevu varoval před poklesem ekonomiky. Poukázal na „hluboký propad" stavebnictví, který podle něj byl vždy indikátorem stavu ekonomiky. Zároveň podle prezidenta Česko zažívá i zpomalení růstu investic.

Zeman dále mluvil o svých zahraničních cestách. Prezident by měl podle jeho mínění navštěvovat hlavně země s prezidentskými režimy, protože v nich má jeho jednání větší dopad a efekt.

Během dotazů účastníků Žofínského fóra padla otázka třeba na migraci a na dohodu s Tureckem. Zeman zopakoval, že pokud Turecko nezruší antiteroristické zákony a pokud Evropská unie ze svého požadavku neuhne, nebude přijata bezvízová dohoda. Prezident by to přivítal, protože by jinak podle něj do Evropy přišly z Turecka 2,5 milionu uprchlíků, kteří jsou nyní na tureckém území, a zároveň desítky milionů Turků nebo Kurdů.

Vyjádřil se i k blížícímu se hlasování Velké Británie o setrvání v Evropské unii. Z hlediska racionálního kalkulu se podle Zemana Britové rozhodnou pro členství v EU, protože jinak by následně zvolilo Skotsko samostatnost a bez něj by už Británie nebyla „velká".