„Já vám řeknu, kdy přijde zlomový bod, kdy budu moci říci, jestli je vláda dobrá nebo špatná. A to bude zákon zákonů, který se jmenuje zákon o státním rozpočtu," řekl Zeman. První kroky stále ještě nové vlády jsou ale podle něj spíše dobré. „Konkrétně úmysl zlepšit valorizaci starobních důchodů," uvedl prezident. Zopakoval i svůj názor, že zavést porodné na druhé dítě je rozumný počin.

„Snad jediné, co bych vládě v této chvíli vytknul, je zbytečné oddalování zákona o sociálním bydlení. Protože až se pověsí první babička, kterou majitel bytu vyhodil na ulici. A nová verze občanského zákoníku neumožňuje ani přístřeší, ani náhradní ubytování, tak v tom okamžiku vypukne mediální poprask a bylo by dobré, kdyby se ta babička neoběsila a kdyby ten zákon o sociálním bydlení byl co nejdřív," řekl Zeman. Přijetí zákona podle něj také přispěje k likvidaci ubytoven, do kterých spekulanti sestěhovávají sociálně slabé občany.

Prezident chce vládu opakovaně vyzývat k tomu, aby navyšovala státní výdaje na investice. V tomto směru dlouhodobě razí názor, že by se Česko mělo „z krize proinvestovat". Své mínění zopakoval i dnes. Odkládání staveb dálnic a dalších infrastrukturních projektů podle něj ekonomice neprospívá. „A já budu posuzovat (…) tuto vládu především podle toho, zda v rozpočtu najde odvahu zvýšit podíl investičních výdajů, a tím snížit nezaměstnanost," řekl Zeman.

Česká televize dnes zveřejnila výsledek průzkumu TNS AISA, podle kterého dvě pětiny občanů republiky vládě premiéra Sobotky důvěřují.