„Myslím si, že odešla jedna z nejvýraznějších postav polistopadové české politické scény, a že tuto postavu v období rozjitřeného předvolebního politického boje budeme dlouho postrádat," napsal v reakci na Komárkovo úmrtí Zeman.

„Pana Valtra Komárka mám v paměti jako osobnost, která výrazně přispěla k pádu komunistického režimu v Československu a v následujících letech se velkou měrou podílela na budování naší mladé demokracie," uvedl premiér Nečas. „Již v této době jsme zastávali v mnoha ohledech velmi odlišné názory, vždy jsem si jej ale vážil jako vzdělaného, šarmantního a zároveň velice skromného člověka. Valtr Komárek určitě patří k velkým postavám sametové revoluce," sdělil Nečas, který je dnes na vládní návštěvě Litvy.

Zeman hospitalizovaného Komárka navštívil minulé pondělí. „Naše poslední setkání bylo v nemocnici, kde už ale umíral. Obdivoval jsem jeho smysl pro humor, jeho laskavost, jeho soucit s názorovými oponenty, kterým s úsměvem vysvětloval své argumenty," dodal Zeman.

Prezident připomněl, že Komárek byl hostem sjezdu jeho Strany práv občanů – zemanovců. Tehdy prý vyjadřoval optimismus.

Klause jeho odchod velmi zarmoutil

Komárkova smrt zasáhla také Zemanova předchůdce ve funkci Klause. „Profesora Komárka jsem si vždy vážil a jeho odchod mne velmi zarmoutil. Ještě v srpnu 2010 jsem měl možnost přivítat jej na Pražském hradě a osobně mu poblahopřát k 80. narozeninám, kterých se dožil v dobré formě a kondici," uvedl Klaus.

Bývalý prezident Komárkovi k osmdesátinám udělil zlatou prezidentskou plaketu. „Toto osobní ocenění dávám osobnostem, které vynikly ve svém oboru, které jsou známé a uznávané v celé naší společnosti a které navíc oslovily a obohatily i mne osobně," dodal Klaus.

Operace plic

Dvaaosmdesátiletý čestný předseda ČSSD a jeden z hlavních aktérů listopadu 1989 podlehl komplikacím po operaci plic. Kvůli ní byl zhruba od začátku května v nemocnici Na Homolce. O úmrtí informoval server iDnes.cz. „Včera se jeho stav náhle zhoršil. Je to neskutečná ztráta," řekl Komárkův asistent Ivo Gottwald. Podle něj byla předtím prognóza lékařů příznivá a Komárek měl nemocnici v řádu týdnů opustit.