Podle Zemana se u každé organizace a instituce čas od času dělá nějaká reforma. Poznamenal, že je důležité, jestli zvýší nebo sníží efektivitu práce policie. K práci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kterého se chystaná reforma zásadně dotkne, se vyjádřil kriticky. "Na rovinu vám řeknu, že jsem zatím žádné zvláštní výsledky neviděl. Kabelky Jany Nagyové za výsledek nepovažuji," řekl a dodal, že pokud reorganizace povede k lepším výsledkům, bude to dobře. V této souvislosti připomněl, že už dlouho upozorňuje na Zdeňka Bakalu a "vytunelování OKD".

Ke svému zapojení do sporů ohledně změn v policii řekl, že je rád, že se podařilo zklidnit atmosféru. Do sporů chce i nadále zasahovat, plánuje účast na červencové BRS. Řekl, že je také připraven vyslechnout šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. O schůzku ale musí sám požádat.

Prezident se vyslovil pro vznik nezávislé vyšetřovací komise. "Mám signály, že příští týden bude vznik této komise navržen a myslím si, že má většinovou podporu," řekl prezident. Podporu vzniku parlamentní vyšetřovací komise v sobotu deklarovala v tiskové zprávě například KSČM.

Zeman v rozhovoru také řekl, že má k dispozici sedm výhrad nejvyššího státního zástupce Zemana k dosavadní podobě policejní reorganizace. Zároveň má také informace, že Tuhý s nimi souhlasí a zapracuje je do "druhé verze schématu". Zeman je pro, aby tuto druhou variantu následně projednala BRS.