"Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb a chtěl bych srdečně blahopřát panu Donaldu Trumpovi," řekl Zeman. Připomněl, že už v září vyjádřil Trumpovi veřejnou podporu. "Byl jsem jeden z mála evropských politiků," řekl. Podporu vyslovil proto, že souhlasí s Trumpovými názory na migraci nebo na boj proti islámským teroristům.

"Domnívám se, že americké volby prokázaly vůli amerického lidu nenechat sebou manipulovat veřejnými sdělovacími prostředky," řekl Zeman. Dodal, že naprostá většina amerických médií byla proti Trumpovi. Média podle něj nemají tvořit veřejné mínění, ale informovat.

Řekl také, že si váží Trumpova vystupování, protože mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně a vyhýbá se politické korektnosti.

"Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se, jako téměř jediný z velvyslanců, ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě," řekl Zeman.

Trumpovi odeslal blahopřejný dopis, ve kterém ho pozval na návštěvu ČR. Píše v něm také, že když Trumpovi vyjadřoval před volbami podporu, věděl, že by v jeho osobě Spojené státy zvolily prezidenta "s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat". "Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce," dodal dále v dopise, ve kterém zmiňuje, že v USA žije největší česká krajanská komunita v zahraničí a že Spojené státy jsou největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů.

V projevu i v dopise poznamenal, že ho někteří novináři označují za českého Donalda Trumpa. "Musím se přiznat, že jsem vždy toto označení bral nikoli jako urážku, ale naopak jako ocenění," podotkl.

Zeman také zkritizoval průzkumy veřejných mínění, které předpovídaly vítězství Hillary Clintonové. Řekl, že stejně jako v případě českých krajských voleb se výzkumníci totálně zmýlili. "Domnívám se, že bychom se měli všichni zamyslet nad tím, proč. A tady bych citoval svého oblíbeného Jana Wericha: Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze," řekl prezident.