„Pokud výsledky voleb budou takové, že nebude jiné řešení, a bude si to (přímou účast KSČM ve vládě) přát vítězná strana, pak to budu respektovat," uvedl Zeman, který se funkce ujme 8. března. Místopředseda ČSSD Michal Hašek dnes v rozhovoru po Mladou frontu Dnes uvedl, že vládní koalice s komunisty po příštích volbách je pro něj nepředstavitelná.

Zeman Týdnu mimo jiné řekl, že nepočítá s žádnými placenými poradci. „Nehodlám mít žádné poradce, a tedy ani šéfa poradců. Předpokládám, že do Lán budu občas svolávat porady s různými experty, někteří budou stabilní, jiní ad hoc," řekl časopisu Zeman. Půjde podle něj o čestnou funkci.

Zmínil například agronoma Františka Čubu nebo bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka. Naopak zcela odmítl, že by se radil s lobbistou Miroslavem Šloufem. „Zůstane přítelem, ale nebude spolupracovníkem, který mi radí v otázkách spojených s výkonem prezidentské funkce," uvedl. Také má prý již vybraného nového hradního kancléře, ale jeho jméno zatím nechtěl zveřejnit. Ve funkci podle Zemana zůstane ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Pro Klause funkci nechystá

Budoucí prezident by chtěl využít i zkušeností svého předchůdce Klause, ale nepřipravuje pro něj žádný oficiální post. „Spolupráci si představuji tak, že se s ním občas v Lánech rád setkám, protože jako můj celoživotní oponent je pro mě daleko inspirativnější než všichni přitakávači dohromady," řekl.

Znovu také odsoudil snahu zhruba zhruba tří desítek senátorů, zažalovat Klause pro velezradu v souvislosti s lednovou prezidentskou amnestií. „Pokládám to za zcela hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem, a amnestie se do něho prostě nevejde," uvedl. Přesto sám označil amnestii za zločin. „Být senátorem, usiloval bych, aby Ústavní soud zrušil amnestii jako celek, nebo bych jako realista žádal zrušit alespoň článek 2, který zastavuje dlouhá trestní stíhání," doplnil.

Již dříve uvedl, že by se měly co nejdříve konat předčasné sněmovní volby. Dokonce připustil, že podle jednoho z možných výkladů ústavy může prezident bez jakýchkoli podmínek odvolat premiéra. „Nicméně současný vůdce opozice Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) v televizi prohlásil, že podle jeho výkladu ústavy prezident toto právo nemá. Já to respektuji, protože když si ani vůdce opozice nepřeje, aby vláda byla svržena a byly předčasné volby, pak prezident nemá moc silný základ pro to, aby mohl namísto svržené vlády jmenovat novou," prohlásil Zeman.

Budoucí prezident by rovněž chtěl ve svém funkčním období prosadit tři zákony. „Zákon o majetkových přiznáních včetně možnosti zabavení nelegálně získaného majetku. Druhý zákon by byl o změně volebního systému, jehož jádrem by bylo takzvané panašování, kdy by si občané mohli i na centrální úrovni vybírat osobnosti z více kandidátek najednou. A třetí je zákon o státním rozpočtu, kde prosazuji zvýšení podílu investic ve výdajích rozpočtu, a to i za cenu, že by bylo zavedeno progresivní zdanění," řekl Zeman Týdnu.