„Jednou užasneme, až nám dojde, kolik energie jsme ztratili pitváním výroků Miloše Zemana," říká v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Dotyk přední český spisovatel, novinář a scénárista Pavel Kosatík.

Nicméně mávnout nad prezidentovými výroky rukou by podle něj nebylo správné. "Nemá ale smysl se dohadovat s člověkem, který neuznává základní pravidlo debaty: že se má uznat, pokud je člověk poražen. V tomhle jediném byla třeba ta trapnost s Ferdinandem Peroutkou užitečná: dost lidí si podle mě uvědomilo, že prezident není normálně demokraticky myslící člověk," tvrdí spisovatel, který píše knihy o významných osobnostech českých dějin.

"Je neuvěřitelné, že se něco takového děje v zemi, která měla kdysi Masaryka. A je třeba nesouhlasit s ním nahlas. Kdybychom k tomu mlčeli a namlouvali si, že naše mlčení má nějaký hlubší smysl, pokračovali bychom jenom v tradicích z dob komunismu, kdy si lidi často namlouvali totéž," zdůrazňuje spisovatel.

Je neuvěřitelné, že se něco takového děje v zemi, která měla kdysi Masaryka.

Podle Kosatíka též "musíme jako demokrati hrát vlastní hru, ne dohadovat se s prezidentem na jeho území a zvedat každou rukavici, kterou on se rozhodne pohodit."

A také dodává, že Zemanovo oblíbené pojmenování "pražská kavárna" je pouhou floskulí.

"Pražská kavárna neexistuje, je to floskule, jejímž smyslem je, že termín „lidi, které pokládám za svoje nepřátele", by zněl od hlavy státu přece jenom hloupě."

Rozhovor s Pavlem Kosatíkem Nenechme si vnutit apokalypsu, Dotyk 26/2016