Za nedodržení slibu, že v prezidentské funkci nebude mít poradce, kritizuje Zemana projekt Demagog.cz. Uvádí, že to Zeman slíbil v předvolební debatě 22. ledna 2013 uspořádané deníkem Mladá Fronta Dnes. "Na Hradě v případě mého zvolení nebudu mít žádné poradce, protože se domnívám, že v souladu s ústavou by poradci prezidenta měli být ministři, které si zve na tyto porady jako odborníky v dané oblasti," cituje Demagog.cz Zemana.

Čtěte také: Zeman: Chtěl bych, aby po volbách pokračovala koalice ČSSD a ANO

"Nevím o tom, kdy bych říkal, že nebudu využívat žádné poradce. Nevím o politikovi v jakékoli zemi, který by neměl poradce, to bych byl jediný politik na světě," řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Následně připustil, že se mýlil, pokud slib pronesl.

V pořadu dnes řekl, že zatímco on má 15 poradců, premiér Bohuslav Sobotka jich má 30. Všichni na Hradě pracují zadarmo a nemají smlouvu, stejně jako podnikatel Martin Nejedlý, dodal. Nejedlý má k dispozici prostornou kancelář poblíž kanceláře prezidenta. Podle Zemana mohou kanceláře využívat i ostatní poradci, protože na Hradě je místa dost.

Forejt velvyslancem ve Vatikánu?

Zeman se vyjádřil v rozhovoru i k ostatním svým spolupracovníkům. Ohledně Forejta, který v prosinci ve své funkci skončil ze zdravotních a osobních důvodů poté, co se objevilo kompromitující video, které ho údajně zachycuje. Prezident řekl, že si váží jeho práce, kterou vykonal.

"Asi před měsícem jsem předal za přítomnosti ředitele (hradního zahraničního odboru Hynka) Kmoníčka ministru zahraničí (Zaorálkovi) dopis, kde potvrzuji svůj souhlas s jeho jmenováním do funkce velvyslance ve Vatikánu," poznamenal. Záleží podle něj nyní na Zaorálkovi, jak bude dále postupovat. Podle odborníků jsou šance Forejta dostat se na vatikánský post velmi nízké.

Nepřehlédněte: Senát projedná žalobu na soudce Veselého, ministr žádá jeho konec

S Mynářem by spolupracoval dál

V případě kancléře Vratislava Mynáře, který nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku, Zeman řekl, že pokud bude kancléř vykonávat dobře svou práci a kvůli důvodu pomalých soudů nebude rozhodnuto o jeho odvolání kvůli neudělení prověrky, nevidí důvod, aby odcházel. Poznamenal, že žádostí o prověření na stupeň přísně tajné Mynář zbytečně frajeřil.

Zeman se vyjádřil i k svému tiskovému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. Myslí si, že svá mnohdy velmi ostrá a kontroverzní vyjádření dosud nepřehnal. "Něco jiného jsou jeho soukromá stanoviska, na ty má právo …, a něco jiného jsou stanoviska prezidenta republiky, která tlumočí na pravidelných tiskových konferencích," řekl Zeman.

Nepřehlédněte: Nevracím se k otázce, co jsme tehdy mohli udělat lépe, říká Václav Klaus