O tom, kdo nakonec uspěje, rozhodne fakt, zda splňuje patřičné podmínky. "Soustředíme se na potomky našich krajanů, kteří žijí na východě Ukrajiny, to znamená v oblastech nejvíce ohrožených nestabilitou. Žadatelé musí primárně doložit české kořeny, aby byli zahrnuti do tohoto programu," řekl novinářům Sobotka.

Podmínky žadatelů následně prověřuje ministerstvo vnitra. Česká strana tímto způsobem svým krajanům poskytuje prostor pro počáteční začlenění do společnosti. Z 85 lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny před měsícem, už dva opustili zařízení v Červené nad Vltavou a přestěhovali se ke svým příbuzným. Osm dětí navštěvuje základní školu v Milevsku.

Vděční za šanci

"Není to jednoduchá situace, když přicházíte do země, kde jste nikdy nebyli, téměř nikoho neznáte a musíte si tu najít práci a domov," uvedl Sobotka, jenž do ubytovacího zařízení v Červené nad Vltavou dorazil s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Oba několik minut mluvili s ukrajinskými Čechy, předali jim dárky a potom si prohlédli pokoje, v nichž krajané žijí. "Jsme moc vděčni za tu šanci, kterou jsme dostali," řekla jim jedna žadatelka o repatriaci Lena Chalupniková.

Ona i další Ukrajinci pocházejí z Čechohradu. Po příjezdu do Červené nad Vltavou zatím většinu času tráví v hotelu, kde se pravidelně učí češtinu. Ministerstvo vnitra krajanům garantuje v Červené nad Vltavou pobyt na šest měsíců v plném komfortu. To znamená ubytování, stravu a doprovodné programy, jako integrační jazykové kurzy. Kromě ubytování obdrží finanční pomoc až 50.000 korun pro dospělé a 20.000 pro děti a asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání.