Nedělní volby počtvrté v řadě vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové. Oslabila však stejně jako její dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD) na druhé příčce. SPD už ohlásila odchod do opozice.

Merkelová by mohla vytvořit přes rozdílnost programů novou většinovou vládu se Zelenými a liberály. Třetí nejsilnější stranou se stala protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD). K jejímu výsledku se Zeman v telegramu Merkelové nevyjádřil.

Angela Merkelová po vyhlášení výsledků voleb
Merkelová vyhrála německé volby, získala ale historické minimum hlasů

Prezident kancléřce poděkoval za pozitivní rozvoj česko-německých vztahů, k němuž podle něho "přispěla svým aktivním a vstřícným postojem". Podle Zemana se podařilo ujít kus cesty směrem k dobrému sousedství a tolerantnímu partnerství.

"Těší mě, že i přes existenci témat, na něž sdílíme odlišné názory, je diskuse mezi našimi zeměmi vždy věcná a pragmatická," konstatoval Zeman. Připomenul, že se s Merkelovou setkal loni v srpnu na Pražském hradě. Věří, že se v následujících letech podaří najít příležitost k dalšímu setkání.

Alexander Gauland, Alice Weidelová a Jörg Meuthen
Ze vstupu AfD do spolkového sněmu jde na Němce úzkost, píší média