Pražský hrad zveřejnil dopis, který Zeman papežovi poslal v úterý, na svém webu. "Letos si připomeneme 75. výročí tragické události, která dodnes vzbuzuje v našich srdcích smutek a bolest ze smrtí a utrpení nevinných, ale také odpor ke zvůli, krutosti a nemilosrdnosti," napsal Zeman Františkovi. V dopise dále vylíčil lidickou tragédii i její symbolický význam pro země, které jsou v současné době postiženy válkou. Připomněl například lidického faráře Josefa Štemberku, který zůstal i za cenu své smrti se svými farníky.

"Vaše Svatosti, pro občany mé vlasti by to byla nesmírná čest, kdyby se Vám podařilo najít ve Vašem náročném programu čas ke státní návštěvě České republiky u příležitosti tohoto smutného výročí vyhlazení Lidic začátkem června 2017," poznamenal Zeman.

Nepřehlédněte: Americký list říká: Zeman je proruský a protimuslimský

V dopise dále uvedl, že v říjnu 2012 navštívil lidický památník jako první německý prezident v historii Joachim Gauck, což Zeman označil za gesto usmíření. Dodal, že Česká republika již v sousedství nemá nepřátele, ale partnery. "Domnívám se, že by se proto Lidice mohly stát nejen místem, na němž velmi silně zasáhlo zlo, ale také místem připomínajícím sílu odpuštění, usmíření a naděje," uvedl.

S papežem se prezident setkal v dubnu 2015. Po přijetí ve Vatikánu Zeman řekl, že František přijal pozvání k návštěvě České republiky a Velehradu "v blízké budoucnosti". Prezident tehdy uvedl, že návštěva by se měla uskutečnit dříve, než tehdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. Forejt ale v prosinci rezignoval na funkci šéfa hradního protokolu z osobních a zdravotních důvodů. Ve stejné době se objevilo kompromitující video, na kterém je Forejt údajně zachycen. Zda bude Vatikán s Forejtovým nástupem na velvyslanecký post po této záležitosti souhlasit, není jasné. Zeman slíbil, že bude splnění Forejtova snu podporovat.

Čtěte také: Jindra je můj přítel a v tomto smyslu mi na Hradě chybí, řekl k Forejtovi Zeman 

Své pozvání Zeman papeži zopakoval loni v září prostřednictvím šéfa vatikánské diplomacie kardinála Pietra Parolina, se kterým se setkal na Valném shromáždění OSN v New Yorku, i v prosinci, když papeži poslal blahopřejný telegram k 80. narozeninám.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.


Celé znění dopisu:

Vaše Svatosti,

letos si připomeneme 75. výročí tragické události, která dodnes vzbuzuje v našich srdcích smutek a bolest ze smrtí a utrpení nevinných, ale také odpor ke zvůli, krutosti a nemilosrdnosti. Touto smutnou událostí je vyhlazení obce Lidice, ke kterému došlo začátkem června 1942. Jednotky SS neušetřily muže, ženy ani děti; některé popravily na místě, jiní zemřeli později v koncentračních táborech, děti byly odvlečeny k takzvané převýchově.

Smutný osud Lidic je historickým traumatem, které si neseme po desetiletí v sobě. Nelze na něj zapomenout nejen z úcty k obětem, ale také proto, že věříme, že by měl sloužit jako varování. Dnešní svět má daleko od ideálu, stále se setkáváme s násilím a utrpením nevinných, s lidmi vyhnanými z domovů, matkami, které stejně jako lidické ženy ztratily děti kvůli lidské zlobě a bezohlednosti, a dětmi, které jako ty z Lidic byly oloupeny o dětství. I dnešní svět čelící, abych použil slova Vaší Svatosti, „postupnému násilí různých druhů a úrovní, válkám v různých zemích a na různých kontinentech, terorismu, organizovanému zločinu a nepředvídatelným aktům násilí" má opět své „Lidice".
Vaše Svatosti, pro občany mé vlasti by to byla nesmírná čest, kdyby se Vám podařilo najít ve Vašem náročném programu čas ke státní návštěvě České republiky u příležitosti tohoto smutného výročí vyhlazení Lidic začátkem června 2017. Jsem přesvědčen, že by Vaše přítomnost přinesla jednak útěchu tomuto místu, dále naději těm, kteří čelí útrapám dnešního světa, ale především připomenutí Evropě a světu, že smutný odkaz Lidic nic neztratil na aktuálnosti. Děti vyrůstající v oblastech ozbrojených konfliktů, kterých je dle zprávy UNICEF nejvíce od konce druhé světové války, a jejich matky zažívají stejné utrpení jako ty z Lidic před 75 lety.
Nejen pro české občany jsou Lidice symbolem bolesti a bezpráví, ale také hrdinství a naděje. Doufám, že během nadcházejících pietních akcí nezůstane zapomenut ani čin lidického faráře Josefa Štemberky, který odmítl opustit farníky i za cenu ztráty vlastního života. Symbolicky v den 145. výročí jeho narození byl Dominikem kardinálem Dukou představen nový mariánský obraz Panny Marie Lidické, který zobrazuje Pannu Marii bez dítěte, s prázdným rouchem v náručí. Symbolizuje jak utrpení matek odloučených v důsledku ozbrojených konfliktů od dětí, tak děti zbavené bezpečí matčiny náruče a dětství. I toto je poselství Lidic zaznívající k dnešnímu světu přes desetiletí.
Od vypálení Lidic brzy uplyne 75 let. Téměř stejné dlouhé je i období míru v mé vlasti. Nedaleko od původních Lidic vznikly Lidice nové, ve kterých opět žijí a pracují lidé. V říjnu 2012 navštívil lidický památník jako první německý prezident v historii Joachim Gauck, který si tímto gestem usmíření získal sympatie českého národa. Má vlast již nemá v sousedství nepřátele nýbrž partnery. Domnívám se, že by se proto Lidice mohly stát nejen místem, na němž velmi silně zasáhlo zlo, ale také místem připomínajícím sílu odpuštění, usmíření a naděje.
Vaše Svatosti, dovolte mi, abych Vám popřál vše dobré v novém roce 2017 a vyjádřil naději, že Vás budu moci v tomto roce přivítat v České republice.

S úctou

Miloš Zeman
prezident České republiky

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky