Jaké konkrétní vyznamenání dostane, není známo. Pravděpodobně ale podle MfD půjde o Řád bílého lva, nebo o Řád Tomáše Garrigua Masaryka. List dodává, že vyznamenání má být poděkováním za dobré sousedské vztahy mezi ČR a Slovenskem, které přetrvávají od rozdělení federace. MfD také připomíná, že z podobných důvodů si už loni v březnu vyměnili nejvyšší státní vyznamenání tehdejší prezidenti, Václav Klaus a Ivan Gašparovič.

V médiích se už objevila i další jména lidí, které zřejmě prezident vyznamená, například režiséra Roberta Sedláčka a cestovatele Miroslava Zikmunda. Česká televize v pátek uvedla, že Zeman ocení státním vyznamenáním in memoriam faráře z Lidic Josefa Štemberku.

Státní vyznamenání prezident předá na Pražském hradě 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu. O ceremoniálu se v posledních dnech píše především v souvislosti s rozhodnutím prezidenta nepozvat na předávání rektory, s nimiž se v minulosti dostal do sporu. Hluboké znepokojení kvůli tomu již v tomto týdnu vyjádřilo předsednictvo Rady vysokých škol.