Zeman, který od počátku ostře kritizuje Klausovu novoroční amnestii, už dříve ocenil sociálnědemokra­tické senátory, kteří se k návrhu žaloby nepřipojili.

Ztráta mandátu

Senát dnes hlasy 38 svých členů proti 30 rozhodl o podání žaloby na Klause z velezrady k Ústavnímu soudu. Senátoři končícímu prezidentovi vytýkají především novoroční amnestii, ale také nepodepsání některých smluv či otálení se jmenováním soudců. Trestem je především ztráta mandátu. Soud se věcí bude zabývat přednostně a jeho zástupci předpokládají rozhodnutí do konce března. Klausovi ale končí mandát už tento čtvrtek.

„Pokládám to za hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde," uvedl Zeman. Na místě senátorů by usiloval spíše o zrušení celé amnestie nebo realisticky alespoň její nejkritizovanější části, která zastavuje trestní stíhání se sazbou do deseti let trvající více než osm let. Do tohoto bodu totiž spadlo mnoho sledovaných kauz týkajících se korupce či závažné hospodářské kriminality.

Soudci Ústavního soudu se nyní návrhem skupiny senátorů na zrušení této části Klausovy amnestie zabývají. V únoru soud zamítl návrh pražského městského soudu na zrušení amnestie jako celku.